/ Dariknews.bg, Тина Соколова
Странни по форма плодове, много приличащи на лалета, роди лимоново дърво в Пазарджик. Собственикът на растението Атанас Бояджийски го отглежда вече 4 години, брал е поне толкова реколти, но никога не е виждал такива причудливи форми.

Пазарджиклията е убеден, че това не е аномалия или малформация. Няма причина за това - той дори не пръска, защото похапва лимоните с кората и държи да са безопасни. По тях и по листата няма и вредители, които биха могли да доведат до подобни изкривявания.
 

Dariknews.bg, Тина Соколова


Наско обяснява, че напролет вади дръвчето на открито много рано. Тази пролет по клоните имало няколко пъпки, "приспали се" за зимата, които със затоплянето се "събудили". Първите две разцъфтели и дали плодчета с прелюбопитни форми. Те са и "запъртъци", както се казва на народен език. Доста по-малки са от останалите, нормални на външен вид. Екзотични са, но вероятно няма да стават за ядене, разказва собственикът на дръвчето.

Стопанинът не приема този каприз на природата като нещо уникално. Припомня, че почти всяка година се раждат странни плодове и зеленчуци: двойни череши, картофи и моркови в най-различни "образи".
 

Dariknews.bg, Тина Соколова


Интересна е и историята на самото растение. То било изоставено от съседи на Бояджийски на стълбището, след като направили ремонт и нямали място за него. Наско го виждал как линее, докато останала жива само една клонка. Попитал може ли да го прибере, а съседите позволили. Под добрата му грижа само за година дръвчето пуснало млади филизи, раззеленило се и до момента се отблагодарява много добре.