Плаж
Плаж / БГНЕС, архив
Лекари от Враца, Кърджали и Силистра масово се командироват по морето за лятото, но дори това медицинско преселение не може да разреши проблема с липсата на здравна помощ по курортите, съобщи bTV. Според медици лятото ще бъде трудно и опасно заради спряната реформа в Спешната помощ. Медицинската помощ по курортите е в три направления. От една страна са медицинските пунктове, каквито трябва да има на всеки охраняем плаж, но те са с работно време.

България очаква рекорден брой туристи през лятото

Кабинети за неотложна помощ има в повечето курорти. Това са основно специалисти по хирургия, вътрешни болести, ортопедия и травматология. Услугите са платени, тъй като нямат сключени договори със здравната каса. Това кара туристите да търсят помощ предимно в спешните центрове, които са само в Бургас, Варна и Добрич. Към тях има и девет стационарни кабинета, които обикновено са с по един екип и една линейка.

Колко ще са охраняемите плажове през този летен сезон?

В пиковия сезон в спешния център в Бяла има само един екип. През лятото линейката често е на адрес или кара пациент до Варна. Тогава тръгва линейката от Долни Чифлик, като разстоянието е 20 минути. Вечер и нощем медицинска сестра няма. За да започнат сезона, концесионерите привличат кадри от вътрешността на страната, което оголва болниците. Най-трудно се намират анестезиолози.

Балтова: България трябва да предлага кратки почивки на изгодни цени

Претоварени, лекарите по курортите понякога претупват прегледите. Ако ви се наложи да търсете помощ на спешния телефон 112, поискайте да ви свържат с лекар, който да ви дава указания за първа помощ, докато дойде линейката – това често може да спаси живот.