Кръстев: Инфекцията с хеликобектер и аспиринът - двете причини за поява на язва
Кръстев: Инфекцията с хеликобектер и аспиринът - двете причини за поява на язва / netinfo

До 35-тата година хората трябва да се погрижат за превенцията на заболяванията, причинени от коварната бактерия хеликобактер пилори. Този съвет даде в рубриката “Доктор – ох, боли!”, осъществена с подкрепата на Actavis, проф. Захарий Кръстев,  ръководител на Катедра по вътрешни болести, началник на Клиника по гастроентерология.

Как да разберем дали сме се заразили с бактерията хеликобактер пилори, както и кои са болестите, които той причинява? Какво трябва да знаем за да избегнем стомашната язва, ще разберете от настоящето интервю на Ники Кънчев с проф. Кръстев.

Нека да фокусираме нещата. Заболяванията на хранопровода, стомаха и дванадесетопръсника - в нормалния живот това се казва стомах или така го разбират хората. Това са четири заболявания. Едното е ГЕРБ - гастроезофагална рефлуксна болест. Това е връщането на солната киселина в хранопровода. Вторият фокус е стомахът. Всички имат гастрит. Част от хората обаче имат рак на стомаха. Както се говори за пиенето и фризьора, трябва да се говори за рака. Това става в целия свят, аз съм ходил при папата по този въпрос. Хората трябва да си говорят по този въпрос. Аз сега ще кажа за рака на стомаха.

Кажете първо за папата, кога беше това?

Беше при предишния папа. Ракът на стомаха, т.е. свързан с хеликобактера, както говорихме миналия път. Ако във вашето семейство има болен от рак, не само генетично обвързан, но и социално обвързан, тези с които живеете, разширеното семейство, търсете хеликобактера до внуците.

Добре, това е много важно. Ако в семейството ви има хора, болни от рак или починали, потърсете инфекцията, причинителя, хеликобактера в обкръжението около вас, направете превенция по-рано.

Аз съм правил много изчисления, превенция трябва да се прави до 35-та година, защото предпазването трябва да започне поне 15 г. преди появата на болестта. Ракът се развива бавно и понеже над 50 години е "последният влак" за спиране на пушенето, прекаляването с алкохола и да се излекува хеликобактера около 35 г., а най-важното е внуците да нямат хеликобактер.

Да се концентрираме сега върху язвите, за рака предлагам да поговорим в следващото предаване. Има ли сезонност при язвите?

Този въпрос е много интересен. В старите учебници имаше много голяма сезонност, учили сме пролет и есен и аз започнах да правя анализи. Сигурно има някаква, но аз намерих най-тежките язви през лятото. Имам проучвания, публикувани на латиница. През пролетта и есента се обострят оплакванията от стомаха и човек може да си вземе "Омепразол" или друго лекарство, за да се облекчи, но ако знае каква болест има; ако не знае, да не прави такива номера. Но ако през лятото го заболи стомахът, язвата -  тя е тежка язва и иска внимание.

Какви са причините за появата на язвата?

Има две причини: инфекцията с хеликобактер и аспиринът, който се рекламира нон-стоп навсякъде: „Яжте аспирин, за да се разболеете”.

Тоест опасно е?

Разбира се, и тези хора, които действително трябва да вземат аспирин, защото има такива (и аз съм в тази възраст и трябва вече да започна да взимам), те трябва да си изчистят въпроса имат ли хеликобактер, трябва да се излекуват от хеликобактера, но въпреки това трябва да взимат предпазни средства за стомаха, когато взимат аспирин.

Ние говорим за връзката язва-рак, но да подчертаем тази топла връзка.

Тя е само на ниво стомах. Обичайната язва и язва на дванадесетопръсника няма нищо общо с рака. Няма човек с язва на дванадесетопръсника, който да е направил рак.

Накрая лечение на язви.

Лечението на язви е по-лесно от лечението на хеликобактера, ако язвата не е свързана с хелокобактера. Излекуването на хеликобактерната инфекция е от порядъка на 10-15 дни с антибиотична комбинация, крие риска да излекуваме пациента 80 процента. Тосет това е много голяма цифра за медицината. Тези язви, които са свързани с приемането на аспирин и други лекарства като за ревматично болни, тези хора трябва цял живот да приемат тези лекарства, трябва непрекъснато да приемат "Омепразол".