Конгоанският гинеколог Денис Муквеге е носител на наградата „Сахаров
Конгоанският гинеколог Денис Муквеге е носител на наградата „Сахаров / снимка: Guliver/Getty Images

Наградата „Сахаров" за свобода на мисълта за 2014 г. се присъжда единодушно на гинеколога Денис Муквеге за борбата му за защита на жените, решиха лидерите на политическите групи в ЕП и председателят на Парламента на 22 октомври. Другите финалисти също получиха признание: при обявяването на решението г-н Шулц подчерта, че то не е насочено срещу украинското протестно движение „Евромайдан" и че представители на движението ще бъдат поканени на церемонията по награждаването на 26 ноември в Страсбург.

Делегация от всички политически групи от ЕП пък ще посети третата финалистка Лейла Юнус в Азербайджан, за да подкрепи борбата ѝ за демокрация и права на човека.

Лекарят, борещ се за правата на жените

Денис Муквеге добре познава страданията на жените, които стават жертви на сексуално насилие при въоръжени конфликти. През 1998 г. гинекологът основава клиника в Букаву, в източната част на Демократична република Конго, където лекува травмите на тежко пострадали по време на гражданската война в страната. Масовите изнасилвания са част от инструментите на войната, която тлее в тази част от Конго.

Въпреки че пътува редовно в чужбина, за да отстоява правата на жените, и се занимава с управлението на клиниката, г-н Муквеге продължава да приема лично пациенти и да оперира в два дни от седмицата. Той бе номиниран от групите на С&Д и АЛДЕ, както и от депутатката Барбара Лохбилер.

Наградата „Сахаров"

Наградата „Сахаров" се присъжда ежегодно от Европейския парламент. Тя е учредена през 1988 г., за да почете усилията на личности и организации, борещи се за права на човека и за основните свободи. Миналата година тя бе спечелена от пакистанката Малала Юсуфзай заради нейната борба за правото на момичетата на обучение.

Европейският парламент защитава правата на човека

С цялостната си работа Европейският парламент се стреми да оказва подкрепа на всички, които се борят за правата на човека. Той привлича вниманието към извършвани нарушения, помага за провеждането на свободни избори из целия свят и осигурява включването на клаузи за защита на човешките права във външнополитическите и търговските споразумения, договаряни от Европейския съюз. Наградата „Сахаров" за свобода на мисълта е също част от целенасочената политика на Парламента в тази област.