Как озеленяването с цветя може да се превърне в „незаконен строеж”
Как озеленяването с цветя може да се превърне в „незаконен строеж” / снимки: арх. Огнян Тунтев
Как озеленяването с цветя може да се превърне в „незаконен строеж”
50432
Как озеленяването с цветя може да се превърне в „незаконен строеж”
  • Как озеленяването с цветя може да се превърне в „незаконен строеж”

Общинската администрация на столичния район Лозенец е на път да премахне озеленяването от тераса на жилищна кооперация, като го обяви за „незаконен строеж", а саксиите за „монтирани конструкции". Това алармира за Дарик арх. Огнян Тунтев - един от учредителите на архитектурната камара и председател на секцията на свободно практикуващите архитекти за София. Бил е и главен архитект на Благоевград и има богата биография.

С решение на Етажната собственост, той е озеленил един плосък таван, който се пада и тераса до неговия апартамент. Съседът отдолу, който обаче има магазин под апартамента му, завежда жалби срещу това озеленяване, защото му създавало течове. И в крайна сметка комисия в районната община обявява озеленяването за строеж и е на път да принуди арх. Тунтев да премахне цветята от терасата.

В цялата страна има по-съвременни сгради, при които терасовидните отстъпи образуват покривни тераси или т.нар. плоски покриви - над магазини и над някои етажи. От една страна те са обща част по Закона за етажната собственост, но в същото време могат да се предоставят на кооперацията за ползване. Арх. Тунтев разказва „В цял свят покривите са едно приятно място за игра на децата, за отдих и най-вече за освежаване на въздуха, особено в летните горещини. От друга страна, друг Закон задължава собствениците на жилищни сгради в 5-годишен срок след издаване на разрешение за строеж да приложат заложеното в проектите озеленяване".

И така, след решение на Етажната собственост, арх. Тунтев озеленява плоската тераса. „Използвахме технология, която се прилага навсякъде. Това е озеленяване върху покривната тераса по системата Buzon - това са дървени скари, които закриват нелицеприятните циментови настилки, спират отразяването на топлината и облъчването на прозорците с излишна топлина и създават уют и естетически добро впечатление", разказва арх. Огнян Тунтев. Той обяснява, че върху тези плочи се слагат кашпи, саксии, може да се сложат и пейки, декоративни пана, люлки и други. „Но приложението на тези два закона в България среща сериозни спънки. Един съсед, който е собственик на магазин под моето жилище, подава жалба, че озеленяването не му харесва. На базата на тази жалба, той има претенции, че е съсобственик на тази покривна тераса и независимо от решенията на Общото събрание на собствениците и ЗУЕТ се опитва да премахне това озеленяване".

Как озеленяването с цветя може да се превърне в незаконен строеж
netinfo

На въпрос как озеленяването пречи на съседа, арх. Тунтев отговаря: „Представете си, че той има интерес. Той никога не е плащал разходи за общи части или примерно иска да извлече облага - някой да му плати разхода за негов ремонт, който не е задължение на етажната собственост". Това е много приятна форма на изнудване, коментира арх. Огнян Тунтев и уточнява, че тя е завоалирана с едно тежко нормативно устройство, както е ЗУЕТ и много трудно се регистрира в съдебните зали като „изнудване".

Мнението на дирекция Национален строителен контрол е, че озеленяването не е строителство и това е право на етажните собственици, а и тяхно задължение. Този съсед наново подава жалба. ДНСК отново прави обстойна проверка на документите и потвърждава становището си.

Въпреки решенията на ДНСК в районната община Лозенец се сформира комисия, която излиза с обратното становище и заявява, че озеленяването е строеж. „Тоест общината се бърка в управлението на етажната собственост, като взима страна на един нередовен длъжник и обявява озеленяването за „строеж", саксиите за „монтирани конструкции", а декоративните пана, на които се закача пълзящата растителност, нарича „ограда", разказва още Тунтев.

И така комисията предлага на Дирекция Контрол по строителството да задължи арх. Тунтев да премахне цветята. Предстои да научим какъв ще е изходът от този заплетен казус.