/ Thinkstock/Getty Images
Приемът по време на ранна бременност на ибупрофен, едно много разпространено лекарство срещу болка и треска, може да повлияе отрицателно върху развитието на гениталния апарат на мъжкото бебе, което ще се роди, съобщава АФП.
 
Агенцията цитира проучването на Бернар Жегу, специалист от френския Национален институт за изследване на здравето, според когото е много рисково вземането на медикамента особено в първите три месеца от бременността.
 
Ибупрофенът се продава без рецепта в много държави по света и досега се предписваше без притеснения на бременни жени, досущ като парацетамола и ацетизалът.
 
Според френското проучване 10% от жените признават,че са взимали ибупрофен по време на бременността си. Но действителният процент може би е 30%.
 
Френските учени, съвместно с техни шотландски и датски колеги, провели опити с ибупрофен и неговото въздействие върху тестиси на човешки зародиши. Те били взети от материал, получен след аборти. Станало видно, че споменатото лекарство променя хормоналната система в ембрионалните тестиси. Според Бернар Жегу ибупрофенът удвоява риска от крипторхидизъм при малките момченца, при който се наблюдават аномалии при спадането на тестиса в скротума.
 
Ибупрофенът разстройва също производството на хормоните в тестисите, сред които е и тестостеронът, който определя първичните и вторичните полови белези.
 
БГНЕС