Какво би накарало една жена да остави детето си и да заживее в гората? Как една жена управлява група готови на всичко първични мъже? Един автентичен хайдушки филм разказва нейната история. Историята на една силна и смела жена в страшни мъжки времена.

Валери Йорданов в ролята на Стоян Ковача:

„Преди филма „Воевода" знаех много малко за жените воеводи. Чувал съм за Румена, за Сирма, но когато исторически се запознах с фактите, покрай снимките, видях колко мащабно и силно е това, било си е течение, неорганизирано, но все пак-течение. Защото са много жените воеводи в България и са правили много неща, непосилни за мъжете.
Когато човек знае толкова малко за миналото си, не може да изисква да получи нещо в бъдеще. Ние, българите, сме много грешни в това отношение и не го осъзнаваме!

„Воевода" тръгва по екраните от 13 януари.

Хайдушки записки" е поредица от кратки видеа, открехващи вратата към правенето на сложна, историческа продукция днес, от един нестандартен екип, сам по себе си - чета. Те са разказ за предизвикателствата в автентичното пресъздаване на епохата, които разтърсват и до днес сърцата на българите.

"Воевода" е третият български филм, заедно с "Маймуна" и "Бензин", които ще видим в кината в рамките на няколко месеца благодарение на "Лента".

"Лента" е марката, с която Нова Броудкастинг Груп навлезе на пазара на киноразпространение в България.