ГЕРБ ще подпомогне изграждането на надгробна плоча на Желю Желев
ГЕРБ ще подпомогне изграждането на надгробна плоча на Желю Желев / БГНЕС, архив

Парламентарната група на ГЕРБ ще подпомогне с 6 000 лв. изграждането на надгробна плоча на гроба на президента Желю Желев. Това съобщи председателят групата Цветан Цветанов пред журналисти в парламента. Той уточни, че средствата са събрани лично от всички народни представители от групата.

Цветанов посочи, че инициативата е на представителите на ГЕРБ от сливенския многомандатен район и на министъра на земеделието и храните в оставка Десислава Танева.

По думите му от ПГ на ГЕРБ решили да помогнат, за да може надгробната плоча да бъде достойно отношение на групата към държавния глава. Изразяваме мнението и на демократичната общественост в България, каза Цветанов. Той отбеляза, че семейството на д-р Желев иска да се направи нещо скромно, но достатъчно достойно, за да се отдаде заслуженото към първия демократично избран президент.

Дъщерята на Желю Желев Станка Желева отбеляза, че проектът се подготвя от година и половина и ще бъде готов в най-скоро време. Тя посочи надгробието ще бъде изработено от Андрей Врабчев и Иван Ненов.

Ненов обясни, че паметникът ще бъде направен от витошки гранит. Всичко това с най-семпли форми, но достатъчно монументални, за да въздейства самата скала, посочи той и обеща тя да е готова за помена в края на януари.

Цветанов каза, че си заслужава да се помисли по темата за изграждане на паметник на президента Желев в центъра на София. Той отбеляза, че в края на януари, когато се отбелязват две години от смъртта на държавния глава, всички трябва да отдадем заслуженото и да си спомним всичко, което е направил за България и за развитието на демокрацията.

Източник: БТА