Форум, посветен на Уикипедия, ще се проведе в София
Форум, посветен на Уикипедия, ще се проведе в София / netinfo

В София ще се проведе дискусия на тема "Уикипедия - нашата енциклопедия", съобщават организаторите от инициативата "Българска Уикипедия 100 000".

Около две хиляди нови статии има месечно българската Уикипедия, след обявяването на инициативата, насочена към обогатяване на свободното енциклопедично познание, достъпно в Интернет на български език.

В момента броят на статиите в българската версия е 49 000. Над 20 печатни, електронни и интернет медии, както и портали, блогове, интернет-групи, са подкрепили кампанията.

Българската версия на Уикипедия съществува от четири години и това е първата мащабна инициатива по популяризирането й, подета извън общността и подкрепена от десетки медии и организации. Подобен феномен има в развитието на други Уикипедии (френската, немската), където няколко години след създаването им се е зародил такъв интерес и е довел до чувствително разрастване на общностите.

Под влиянието на големите Уикипедии - английска, немска, френска, руска, испанска, японска, по-малките регионални Уикипедии "страдат" от общ проблем - добре представени са в резултатите в търсачките, обикновено на челни позиции, но зад това не стои съответна по размер и достатъчна познаваемост в обществата.