Филм поднови дебатите за демографските проблеми в Германия
Филм поднови дебатите за демографските проблеми в Германия / снимка: БГНЕС

Германия, 2030 година: възрастни граждани грабят банки, за да си платят лекарствата или мрат изоставени в "старчески лагери", според нов германски телевизионен филм - провокативна фантастика, която поднови дебатите за застаряването на населението.

"Въстанието на старците": това е името на програмата от три части на обществената телевизия Цет Де Еф, чийто втори епизод беше излъчен миналия четвъртък.

Тази "документална фантастика" с елементи на "криминале" представя журналистка от 2030 година, чието разследване на дейността на застрахователна компания със съмнителни методи разкрива галопиращото обедняване на възрастните хора.

Филмът описва едно общество, отровено от омраза между поколенията, в което правителството току що е въвело мизерна фиксирана пенсия от 560 евро на месец.

В този апокалиптичен сценарий корумпирани лекари подлагат на евтаназия възрастни пациенти против волята им, за да получат подкупите, обещани от здравните застрахователи. Отчаяни семейства, които не желаят повече "да плащат за своите старци", ги малтретират. Докато пенсионерите не свършат в мизерни лагери в Африка, маскирани като старчески домове. "Когато се прави научна фантастика, трябва малко да се преувеличи", оправдава се главният редактор на телевизията Николаус Брендер в дискусия по интернет, отговаряйки на възмутени въпроси.

Серията "накърнява човешкото достойнство", смята Дитер Майер, заместник-председател на партията за защита на възрастните "Сивите пантери". Асоциацията VdK/Съюз на пострадалите и оцелелите от войната и на пенсионерите в Германия/, която защитава интересите на инвалидите и пенсионерите, упреква предаването, че излишно "насажда страх".

На друго мнение е Германската фондация на старческите домове: нейният ръководител Еужен Бриш счита, че поредицата съдържа "стряскаща доза реалност".

Германският министър на семейството, Урсула фон дер Лайен от консервативния ХДС, призна: "Прекалено дълго си затваряхме очите" за демографските рискове.

При равнище на раждаемост от 1,4 деца на жена, страната е далеч от обновяването на поколенията. Според демографите през 2050 година в Германия ще има два пъти повече възрастни /над 60 години/, отколкото новородени. А след 20030 г. ще се пада по един работещ на един пенсионер, срещу двама работещи на един пенсионер сега.

Според експерти мерките, взети от правителството, като прогресивното повишаване на възраста за пенсиониране до 67 години или финансовите стимули за частните дружества за пенсионно осигуряване, са недостатъчни.

По думите на демографа Хервиг Бирг, "хванати сме в капан". "И ако не вземем незабвно драстични мерки, никога няма да можем да се измъкнем", каза той пред регионалния вестник "Експрес".

Бирг препоръчва да се намали двойно размерът на пенсията на бездетните лица, или да се принудят компаниите да наемат с предимство родители, вместо несемейни без деца, за да се стимулира раждаемостта.

Федерацията VdK пък призовава да се санкционират предприятията, които пенсионират предсрочно прекалено много свои служители.

Според Майнхард Мийгел, научен директор на Института за икономически изследвания /IWG/ в Бон, опасността е не толкова от "въстание на старците", отколкото от "бунт на младите": "Ако бъде преминат прагът на толерантността, младите поколения ще направят всичко, за да се отърват от финансовото бреме", казва той пред всекидневника "Велт".

Асоциацията за защита на семействата /HBF/ също смята, че не трябва да се съчувства само на съдбата на възрастните. През 2010 година лицата на възраст над 50 години ще представлявят мнозинството от германския електорат и поради това ще бъдат напълно в състояние да се защитят, изтъква тя.(БТА)