Бързото ходене помага срещу диабет
Бързото ходене помага срещу диабет / ThinkStock/Getty Images

Бързото ходене се оказва по-ефективно от бягането при контролирането на нивата на кръвната захар при пациенти предразположени към диабет, установи американско проучване, цитирано от агенция ЮПИ.

Българин измисли нов начин за лечение на диабет

Тези пациенти са с повишена кръвна захар, но нейното ниво не е толкова високо, колкото на хората, развили в пълна степен заболяването.

Борят диабета със стволови клетки от „любовни дръжки"

"Ние добре познаваме ползите от промяната на начина на живот, за да се предпазим от диабета, твърди авторът на изследването Уилям Краус от университета "Дюк" в Северна Каролина. Но при пациентите е трудно те да сменят едно свое поведение, да не говорим за три или повече. Поради тази причина ние пожелахме да узнаем дали само умерените физически упражнения могат да бъдат от полза при преддиабетното състояние"

Суперполезната храна

По време на проучването 150 души с предразположение към диабет били разделени в четири групи. От тестовете проличало, че могат да се постигнат 80 на сто от положителните ефекти при загуба на тегло, диета и упражнения, само с 12-километрово бързо ходене без високи натоварвания. При бързия ход се наблюдавало 9 процентово подобрение при оралния глюкозно-толератен тест. Чрез него се установява как тялото преработва захарта и е индикатор за напредването на диабетното заболяване.

Източник: БТА