Българката няма почти никаква сексуална култура, сочат статистиките
Българката няма почти никаква сексуална култура, сочат статистиките / cнимкa: Sofia Photo Agency
Българката няма почти никаква сексуална култура, сочат статистиките
26149
Българката няма почти никаква сексуална култура, сочат статистиките
  • Българката няма почти никаква сексуална култура, сочат статистиките

38% от тийнейджърите в България правят аборт, а 4 на сто от тях раждат. Това заяви проф. д-р Никола Милчев, председател на Българското дружество по акушерство и гинекология. Всяка трета жена в България е правила аборт, заяви д-р Милчев и допълни: „Изводът е ясен - почти никаква сексуална култура".
 
По думите му в днешно време родителите не обръщат достатъчно внимание на децата си и това също води до нежелана бременност. Той разказа за случай, при който майка  довела 15-годишната си дъщеря. Момичето било бременно в петия месец.

Според статистиката през 2007 г. абортите в България са 42 000, а ражданията 78 000. По думите на Милчев обаче това не са реалните данни. „За мен абортите и ражданията са 1:1. Защото статистиката отчита това, което идва от държавните заведения, а има и доста частни клиники", каза той.

Голяма част от абортите се дължи именно на непознаване на методите за предпазване от нежелана бременност, като едва 3-4% от българките използват контрацептивни средства за защита. 

Днес Българското дружество по акушерогинекология стартира Национална информационна кампания „От теб зависи!". Тя е насочена към ученици от горния курс на общообразователните училища и ще се проведе в шест града в страната. Целта е младите хора да бъдат информирани за рисковете и методите за предпазване от нежелана бременност в тийнейджърска възраст.