Българите искат да отидат при психиатър, но нямат пари
Българите искат да отидат при психиатър, но нямат пари / ThinkStock/Getty Images

"България отдавна има нужда от действена нормативна, институционална и професионална рамка за психичното здраве, за превенцията на заболяванията около него, за рехабилитацията и терапията. Истината е, че изоставаме много от европейските стандарти. А тенденциите у нас са същите като в ЕС - хората живеят в много сериозен психосоциален стрес и не случайно има ръст на тревожните разстройства, на фиктивните, на проблемите със зависимостите".

Това коментира д-р Пламен Димитров, председател на УС на Дружеството на психолозите в България.

„Държавата прави някои усилия - наскоро се отпуснаха допълнителни средства на психиатричните болници у нас. Ако не се осъществи подкрепа в ранна детска възраст, в семейството, чрез превантивни програми, които у нас са повече на хартия, отколкото като практика", допълва специалистът.

Според него страната ни е единствената в ЕС, в която професиите на психолога и психотерапевта не са регулирани. Вследствие на което пък има огромен брой шарлатани без квалификация, които използват проблемите на потърпевшите. И не винаги хората достигат до професионалистите.

У нас не е правено никога скрининг проучване при децата за психическото им здраве, с което могат да се избегнат около 30% евентуални психически усложнения в по-късна възраст.

„Близо 88% от жените и 72 % от мъжете у нас заявяват, че биха посещавали психотерапевт - не защото са болни, а защото имат тревожни мисли, напрежение, безсъние - все ранни симптоми, които предупреждават за психично здраве в риск. Но - не могат да си го позволят!", каза още Димитров.

Източник: БГНЕС