Близо 15 на сто от българите страдат от диабет
Близо 15 на сто от българите страдат от диабет / netinfo

512 хиляди българи страдат от захарен диабет, а други 337 хиляди от преддиабет, съобщи в Пловдив председателят на Националното дружество по ендокринология професор Ана-Мария Борисова.

Според нея може да се твърди, че у нас има “епидемия” от диабет, защото 14,7 на сто от населението страда от нарушения във въглехидратната обмяна.

В сравнение със 70-те години двойно се е увеличил и броят на децата, страдащи от това заболяване – сега те са 3 500, посочи Националният консултант по детска ендокринология доцент Калина Коприварова. Тя се позова на европейско проучване, тъй като страната ни не разполага със собствено изследване.

10 милиона лева са необходими за изработването на програма за борба с диабета, която да включва и скрининг, и профилактика и да разписва ясно отговорностите на специалистите и личните лекари, заяви председателят на здравната комисия в парламента доцент Борислав Китов. Той председателства двудневната кръгла маса на тема „Захарният диабет в България - предизвикателства и политика”. Във форума участват народни представители от групата „Парламентарен консенсус за борба със социалнозначимите заболявания”.

Националната здравноосигурителна каса да финансира поддържането на болните с инсулинови помпи, предложи доцент Коприварова, която е и консултант на касата. Осигуряването на средствата може да стане на три етапа, като в началото НЗОК да поеме само месечния разход за консумативите в размер на около 200 лева. На втория и на третия етап трябва да се финансира съответно една втора и цялата сума за купуване на инсулиновата помпа, която струва между 8 000 и 9 000 лева и осигурява по-високо качество на живота на болните.

Други новини от Пловдив