27 000 долара и си студент на Хаваите
27 000 долара и си студент на Хаваите / снимкa: Sofia Photo Agency

Дания предлага за първи път безплатни магистратури за българи. Досега в държавните датски университети имаше само безплатни бакалавърски програми. На провеждащия се от години кандидатстудентски салон за възможностите за висше образование в чужбина, българските младежи ще могат да подават и документи за университета в Хаваи. 27 хиляди долара е годишната такса там.

Изложението на чуждестранни университети ще е тази събота и неделя. Безплатните магистратури за българи се предлагат от датския университет „Архус Скуул ъф Бизнес". Обучението там е на английски, а специалностите са 13. Ето какво каза Ирина Христова, координатор на проекта:

„Много реформи бяха проведени през последните години. Провежда се безплатно образование в Дания, намалени такси за европейците в Холандия и Великобритания. Уелс има държавни субсидии за висшето образование, Великобритания има студентско кредитиране”, отбеляза Ирина Христова.

Традиционно на изложението ще се представят най-добрите британски университети, в които годишната такса не пада под 3 хиляди паунда, висши училища от Швейцария, Австрия, Холандия и Естония. В университета „Конкордия Аудентас" в Талин бакалавърските програми са по 2700 евро на година. За любителите на екзотиката „Хавай Пасифик Юнивърсити" в Хонолулу предлага океанография и морски науки. Цената е 27 хиляди долара с включена храна, квартира, здравни застраховки и учебници.