Звездите на хип-хоп сцената Оникс идват за концерт в България
Звездите на хип-хоп сцената Оникс идват за концерт в България / netinfo

„Оникс” идват в България благодарение на най-младата мобилна мрежа в България LOOP.

Скандалните рапъри от Ню Йорк са една от най-успешните групи на световната хип-хоп сцена през последните две десетилетия. Кариерата на тримата приятели Фредро Стар, Биг Ди Ес и Диджей Суейв започва през 1990 г. в легендарния нюйоркски квартал Куийнс, където записват дебютния си сингъл "Ah, Аnd We Do It Like This". По-късно към групата се присъединява и Кърк Джоунс, с когото ОНИКС започват първите си изяви в квартални клубове и барове.

В края на 1992 г. „Оникс” се изстрелват към звездната слава като подготвят свой демо запис, който попада в ръцете на небезизвестния Джем Мастер Джей от Рън Ди Ем Си. Легендарният изпълнител и продуцент Мастер Джей усеща потенциала във все още неизвестните момчета от Куийнс и ги свързва с най-популярния лейбъл в света на хип-хопа – Деф Джем. „Оникс” веднага подписват договор за издаването на мини албума "Throw Ya Gunz". По това време Америка е завладяна от така наречения „гангстерски” рап, който набира все по-голяма популярност и успехът за четиримата рапъри от Ню Йорк не закъснява.

Първият им официален албум "Bacdafucup" излиза през 1993 г. Продуцент е самият Джем Мастер Джей, което допълнително допринася за шеметния успех на групата. Хитовете "Throw Ya Gunz", "Shifftee" и най-вече ударното парче "Slam" се превръщат в новите химни на тогавашното рап поколение. През същата година на престижните награди “Soul Train Awards”, албумът е отличен с награда за най-добър рап албум на годината, като малко след това става и двойно платинен с над 2 милиона продадени копия. През следващите няколко години кариерата на „Оникс” се развива с бързи темпове и стремително ги изстрелва на върха.

През 1994 г. групата и култовите Байохазърд записват ремикс на хита "Slam", който е включен в саундтрака към филма “Judgment Night”. Успехът отново е феноменален и работата между двете групи продължава години наред. През 1995г. момчетата от групата сами продуцират следващия си албум - "All We Got Iz Us" – в който все повече наблягат на ъндърграунд звученето, за сметка на комерсиалния рап. Малко след това Биг Ди Ес напуска групата, но това не пречи на триото да продължи кариерата си. Само няколко месеца по-късно „Оникс” правят уникално видео към парчето "Last Dayz", което се превръща във феноменален хит. След няколко години мълчание, групата се завръща ударно с третия си албум и едноименния хит, с учатието на мегазвездата Ди Ем Екс - "Shut 'Em Down".

Следват години на солова кариера за всеки член групата. През 2002г. се завръщат в променен състав и с нов албум - “Bacdafucup, Pt. 2”. В него „Оникс” наблягат на по-комерсиалното звучене, съчетано с олдскуул ритми и социално-ангажиращи текстове. Само година след това излиза и последният до момента албум на култовите рапъри - “Triggernometry”.

В края на 2008 г. се очаква нюйоркските хип-хоп легенди да издадат нов албум и дебютно DVD: "15 Years of Videos, History and Violence", което ще включва неиздавани досега клипове.

„ Оникс” бързо печелят популярност и успешно се налагат на музикалния пазар с музиката си, която представлява съвкупност от изключително много образи, аспекти, звуци и рими. Олдскуул стила и тежките бийтове превръщат музиката на „Оникс” в етикет на истинския хип-хоп.