Жертви на алкохолно отравяне ще бъдат обезщетени
Жертви на алкохолно отравяне ще бъдат обезщетени / netinfo

21 години след случая, при който бяха отровени с метанол 34 италианци, правителството се готви да обезщети роднините на жертвите. Избухналият през 1986 г. скандал разтърси из основи по онова време света на виното в Италия.

"Институциите обмислят да обезщетят роднините на жертвите на алкохолното отравяне. Това ще бъде дискутирано и в Парламента", съобщи пред медиите Роберто Ферлича, председател на асоциацията "Жертви на метанола".

Представители на асоциацията се срещнаха с правителството, за да насочат отново вниманието на властите към трагичния случай. През 1986 г. 34 италианци починаха от отравяния с метанол, съдържащ се в изпито от тях вино, а други загубиха зрението си.

През 1992 г. Касационният съд осъди окончателно 11 души по различни обвинения, сред които и това за умишлено убийство. Присъдата постанови и обезщетяване с 1 милиард лири (около половин милион евро) за всяка от жертвите. Тези пари никога не са били получени от роднините на жертвите заради паричната несъстоятелност на осъдените. (БГНЕС)