Жената трябва да...
Жената трябва да... / sxc.hu

Интернет очевидно не е място, защитено от полова дискриминация. Всеки може да се убеди в това, докато ползва услугите на Google или Yahoo. Там откриваме изрази, които са обидни за жената. И които нямат място в 21 век.

Интернет-търсачките функционират така, че когато изпишем в тях дадена дума, тя автоматично бива допълнена с други понятия. Ако например нанесем в Google словосъчетанието "жената трябва", получаваме следните предложения за търсене в мрежата: "жената трябва... да е мръсница в леглото", "... да може 70 неща", "... да е домакиня", "... да не работи", "... да си знае мястото". Същото се случва и при конкурента на Google - търсачката Yahoo.

Интернет-търсачките избират допълненията напълно автоматично, казват от Google-Германия: "Процесът е автоматизиран и се основава на няколко фактора - например колко често дадена комбинация от думи е била зададена за търсене в интернет". По същия начин функционира и търсачката на Yahoo, която използва определени математически алгоритми, казва за Дойче веле Хайко Генцлингер от Yahoo-Германия.

Волфганг Зандер-Бойерман е създател на германската търсачка Metager. С един пример той онагледява как функционира автоматичното задаване на допълнения към определена дума: ако например изпишете в някоя търсачка "Ангела Меркел", а потребителят след вас зададе "Ангела Меркел е глупачка", то още при следващото изписване на името на германската канцлерка системата автоматично ще го допълни и с думата "глупачка". Казано другояче: предложенията на интернет-търсачките отразяват в известен смисъл и начина на мислене на потребителите, казва Зандер-Бойерман.

Чия е отговорността?

UN Women - организацията на ООН за защита на правата на жените, е на мнение, че описаните по-горе допълнения на търсачките са сексистки. Затова организацията стартира рекламна кампания с плакати, на които са изобразени жени, чиито устни са закрити от съждения, предлагани от търсачките. Откакто е в интернет, кампанията е била споделена милиони пъти в социалните мрежи, а в САЩ "жената трябва..." междувременно е един от най-често задаваните изрази в търсачката Google.

Волфганг Зандер-Бойерман вижда сериозни дефицити в работата на Google: "Концернът определено има полезен ход - той може да изтрива ръчно всички писания, които не отговарят на добрия тон", казва германският експерт. От Yahoo твърдят, че това вече се прави: "Когато открием автоматично генерирани предложения, които не са уместни, имаме възможност да ги изтриваме ръчно", казва Хайко Генцлингер от Yahoo-Германия. Освен това търсачките биха могли да изключат функцията си за автоматично допълване на понятията. Именно така са постъпили в германската търсачка Metager. "След като видяхме какви обидни допълнения предлата търсачката, решихме да изключим тази функция", казва създателят на Metager Волфганг Зандер-Бойерман.