Земя на номади“ на режисьорката Клои Чжао получи наградата БАФТА за най-добър филм, предаде Асошиейтед прес.

По червения килим на наградите БАФТА (СНИМКИ)

Клои Чжао стана втората жена, печелила наградата на Британската академия за кино и телевизия за най-добър режисьор. Звездата на филма Франсис Макдорманд получи наградата за най-добра актриса за ролята си в "Земя на номади".

Антъни Хопкинс получи наградата за най-добър актьор за ролята си на мъж, борещ се с деменцията във филма "Бащата".

Антъни Хопкинс
Антъни Хопкинс БТА

Британката Емералд Фенъл получи наградата за най-добър филм за "Момиче с потенциал". Лентата получи и приза за най-добър британски филм.

"Още по едно" на датския режисьор Томас Винтерберг спечели наградата БАФТА за най-добър чуждестранен филм.

Южнокорейката Юн Ю-джун получи наградата за най-добра поддържаща роля за семейната драма "Минари". Тя изглеждаше изумена, че е спечелила, отбелязва АП. В категорията беше номинирана и българката Мария Бакалова за ролята ѝ в "Борат 2".

Мария Бакалова не успя да се пребори за статуетка от БАФТА (СНИМКИ/ВИДЕО)

С приза за поддържаща роля във филм бе удостоен британецът Даниел Калуя за "Юда и черният месия".

Даниел Калуя
Даниел Калуя БТА

Общо "Земя на номади" получи четири награди, като Джошуа Ричардс спечели наградата за операторска работа.

Режисьорът Анг Лий получи почетно членство в БАФТА, което е най-високото отличие.

"Ма Рейни: Майката на блуса" бе отличен с две награди - за най-добър дизайн на костюми и за най-добри грим и прически.

Другите продукции с по две награди БАФТА са "Бащата" - за най-добър актьор и за най-добър адаптиран сценарий, "Без звуци в живота" - за звук и за монтаж, "Момиче с потенциал" - за най-добър британски филм и за оригинален сценарий и "За душата" - за най-добра анимация и за музика.

Кери Мълиган в „Момиче с потенциал“ БТА

Церемонията по награждаването започна с отдаване на почит на покойния принц Филип, който през 1959 г. става първият председател на Британската академия за кино и телевизия.

За да го запомним с усмивка: Най-забавните лафове и гафове на принц Филип през годините

Водещите Дърмът О'Лиъри и Идит Боуман прочетоха вълнуващо послание в памет на съпруга на кралица Елизабет Втора, който почина в петък на 99 години. Неговият внук принц Уилям сега оглавява академията.

Любов като от приказка: Неодобряваният младоженец Филип и непоколебимата Елизабет

"Преди да започнем тази вечер, искаме да кажем от името на БАФТА, че сме изключително натъжени от кончината на негово кралско височество принц Филип, херцогът на Единбург", каза Дърмът при откриването на церемонията. "Херцогът беше първият президент на БАФТА преди повече от шестдесет години и бе първият ни кралски патрон, традиция, която днес продължава настоящият ни президент, неговият внук, херцогът на Кембридж".

Заради траура принц Уилям не участва в церемонията, която протече в две вечери и за първи път в историята си беше виртуална.

Хю Грант, Гугу Мбата-Роу и Приянка Чопра бяха сред звездите, които обявяваха лауреатите на наградите от сцената на "Роял Албърт хол" в Лондон. Победителите обаче ги приемаха дистанционно.

Британските филмови награди обикновено предшестват със седмица или две церемонията за наградите Оскар и са важен етап от наградния сезон в киното. Тази година и двете церемонии бяха отложени от обичайните си дати на провеждане през февруари заради пандемията.
БТА