репички
репички / iStock
Репичките могат да разреждат кръвта. Това прави дребния зеленчук полезен за предотвратяване на тромбоза, инсулт и някои други сърдечно-съдови заболявания. 

Репичките съдържат и антоцианини, които имат противовъзпалителен ефект.  Въпреки това, не всеки може да яде този пикантен зеленчук: експертите не го препоръчват при обостряне на стомашни заболявания.

Какви са ползите от репичките:

Те са много полезни за хората, които са на диета и искат да отслабнат. Симпатичните дребни зеленчуци са нискокалорични и богати на диетични фибри.

Витамините, микроелементите и фенолните съединения в репичките забавят стареенето. Освен това зеленчукът укрепва кръвоносните съдове и прави кръвта по-течна, отбелязват специалистите.

Кой не трябва да яде репички:

Експертите назоваха заболявания, при които репичките са противопоказани:

     обостряне на стомашна и дуоденална язва,

     гастрит,

     панкреатит,

     холелитиаза.


Юни е перфектният сезон, в който репичките са най-подходящи за консумация. Така, че бързо отивайте към пазара за няколко връзки пресни репички, които са вкусни и ще ви държат здрави и във форма.

*Тази статия има само информативен характер и не може да служи за лечение на заболявания. При здравословен проблем задължително се консултирайте с вашия лекар.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня