Затоплянето ще намали рибата в Средиземно море
Затоплянето ще намали рибата в Средиземно море / netinfo

Затоплянето може да доведе до измирането на голямо количество риба в Средиземно море през следващите няколко десетилетия, разкрива гръцко проучване, цитирано от ДПА.

Проучването на Аристотеловия университет в Солун, публикувано във в. "Катимерини", разкрива, че повишаването на температурата на водата само с няколко градуса ще има унощижотелен ефект за морския живот.

През последните пет години гръцките изследователи правят експерименти, за да установят какъв ще е ефектът от затоплянето на водата и увеличаването на количеството въглероден двуокис в нея върху морските организми. Учените се опитват да определят нивата на толерантност на организмите към промените в тяхната околна среда.

Средната температура на Земята се е увеличавала до един градус по Целзий през последните пет години и учените предвиждат, че през следващите няколко десетилетия се очаква затопляне с около пет градуса по Целзий.

Рибата в Средиземно море, особено ципурата, живее при температури между 18 и 22 градуса по Целзий, обяснява асистент Василис Михаилидис. Той посочи, че при температури над 26 градуса по Целзий, рибата не може да диша добре и не поема достатъчно кислород. При температура над 29 градуса по Целзий сърдечната им система не функционира добре и има сериозен риск рибите да измрат, каза Махиалидис.

Проучването разкрива също, че високото съдържание на въглероден двуокис в морската вода, който я прави по-киселинна, е заплаха за рибите.

Постоянните емисии на въглероден двуокис ще доведат до намаляване равнището на рН във водата от 8,2 на 7,4 през следващите 90 години, каза Михаилидис. Експериментите показаха, че организмите не трябва да бъдат излагани на такива равнища на рН.

Асистентът допълни, че дори ципурата да оцелее при тези промени, много други организми, които се хранят с риба, ще измрат.