Защо Черно море е черно?
Защо Черно море е черно? / Thinkstock/Getty Images

Защо Черно море е черно, Червено море - червено, Бяло море - бяло и Жълто море - жълто?

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Куп теории има за цвета на моретата. Как нещо в тази водна шир карало хорат да му дават цвят? Обаче дадеш ли цвят на едно, имаите предвид, че трябва да познаваш най-малко още едно или две други морета, защото ако ще кръщаваш Черно море - черно, заради удавниците, то в другите по-малко ли се давят? И ако ще е Черно, защото е по-бурно ,то бурята черна ли е на цвят? Ами кръсти го тогава бурно море. А идва и естествено въпросът - то по-бурно ли е от останалите? Опасяваме се, че работата с цветовете е малко по различна. Отново, както и при океаните, нещата започват от Гърция.

Най-напред ще обърнем внимание на Червено море. То е директен превод от гръцки. Едната теория е, че името дължим на особени водорасли, които цъфтят в червено и оттам Червено море. Обаче гърците не са такива буквалисти. Те кръщават водата на някакъв географски принцип, не защото нещо им се струва цветно в нея. Може би си спомняте, когото говорихме за посоките на света отбелязахме, че съществува древна концепция за цветово обозначение. В тази концепция, обърнете внимание, червеното бележи юг. Когато една река или море е червена, значи е на юг от този, който я кръщава. А не, защото водата и е задължително червена.

Жълтото, при Жълто море, не е заради някакъв извратен расов белег. Там са жълтури всичките, та нека да им кръстим морето Жълто. Жълтото означава централно. Това е главното им море. Азиатците сами са си го кръстили така.

Става още по-интересно, защото стигаме и до Черно море. Гърците са го наричали Евксинос Понтос, което идва от ирански и означава море с тъмен, черен цвят. Но не заради племената, които живеели по бреговете му и не защото било мътно, още по-малко пък защото в него се давели хора. Черно, защото е на север от тях. Червеното е юг, жълтото е център, а черното е север.

При бялото, на Бяло море нещата са по-особени. Първо, това име си го ползваме само ние и някои други тук, местни славяни. Съществува друго Бяло море, горе, на север. Иначе това, което ние наричаме Бяло море, всъщност е Егейско. Но бялото също принципно е географска посока. Например Беларус не означава, че там руснаците са по-бели, а е Западна Русия. Белград е западен град не е красив, нито кой знае колко бял, дори латинците са го наричали Алба Булгарика. Означавало е западна. Бела Сърбия също - западна Сърбия.

Бялото е запад. Обаче цветовото определение бяло на Егейско море не идва, защото морето е на запад. Западното обозначение е получило онова, горе, северното Бяло море. Бяло е дошло заради контраста с Черно море. Бялото море е било по-спокойно за търговците от региона пред средните векове и те са започнали, чисто на опозиционен принцип, да казват Бяло море, за да го различават от Черно море. Но иначе Черно море е било, защото се е намирало на север, а не по друга причина.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук