Вече познавате Мелиса и Емили. Вероятно знаете и това, че до преди малко повече от година Мелиса и била Тихомир. Наскоро Vbox7 се срещна с двете момичета, за да им отправи предизвикателството да проверят до колко добре се познават една друга. Какво е да си транссексуален в България? Разказват Мелиса и Емили.

За Мелиса пътят към това да се превърне в жена (в чисто физически аспект) още е в самото начало. За разлика от нея Емили вече е такава, нейният транспреход е завършил след по-малко от една година. Оказва се, че при нея преходът, който двете сравняват с втори пубертет е бил толкова кратък с основателна причина. Още на 12 годишна възраст Емили, която избягва да споменава мъжкото си име, получава силно възпаление, което атакува мъжките ѝ полови жлези. Това вероятно оказва влияние и върху по-нататъшното ѝ физическо развитие. Емили споделя пред камерата на Vbox7, че още преди да започне своята трансформация е била изключително женствена и често са я бъркали за момиче. Това смущавало и нея и околните.

При Мелиса нещата са малко по-различни. Тя е напълно наясно, че нейният транспреход може да отнеме и до пет години време, заради чисто физически обстоятелства и факта, че до преди година е била културист. Към днешна дата, за да постигне своята цел, Мелиса се подлага на редица хормонални терапии и се среща с психолози и психиатри.

Какъв е в действителност животът на транссексуалните в България? Мелиса и Емили споделят, че са общност от много малко хора и ежедневно се сблъскват с трудности заради изборите, които са направили. В България няма адекватно действащ закон за транссексуалните. Двете момичета изчакват да мине делото за смяната на пола на Емили, за да може тя да започне спокойно работа. За съжаление, към момента за тях се оказват недостъпни най-различни човешки свободи и права. Мелиса и Емили не могат спокойно да пътуват извън страната. В Румъния например не искат да пуснат Емили на границата, защото по документи тя все още е мъж. Споделя с болка, че се е сблъсквала с обиди, подигравки и всякакви неприлични предложения от страна на полицаите.

Всичко това е само част от действителността на хората, които са избрали да живеят живота си извън общото статукво у нас. Според Мелиса винаги е по-лесно да критикуваш, вместо да избереш да проявиш разбиране към другия. Какво още споделиха двете момичета пред Vbox7 гледайте във видеото горе.