Мишел Йео
Мишел Йео / Getty Images
Независимият филм "Всичко навсякъде наведнъж", който  съчетава елементи на абсурдистка комедия, научна фантастика, екшън с бойни изкуства, фентъзи, спечели водещата награда за най-добър актьорски състав на Гилдията на екранните актьори на церемония в Лос Анджелис в неделя вечер и затвърди позицията си на фаворит за тазгодишните "Оскари", съобщиха световните осведомителни агенции.

Основният му съперник в надпреварата за наградите "Оскар" - "Баншите от Инишерин", остана с празни ръце, въпреки че имаше еднакъв брой номинации.

Звездите на филма Мишел Йео, Ки Хи Куан и Джейми Лий Къртис бяха отличени за индивидуалните си изпълнения. 
Йео, която спечели наградата за най-добра актриса, каза, че "се е съревновавала с титани" в своята категория. Това бяха Кейт Бланшет за "Тар", Вайола Дейвис за "Жената воин", Ана де Армас за "Блондинка",  Даниел Дедуайлър за "Тил".  

Ки Хи Куан и Джейми Лий Къртис победиха в категории за поддържаща роля. 

В благодарствената си реч Ки Хи Куан приветства все по-голямата разнородност в развлекателната индустрия и благодари на хората, "допринесли за промените". Той е първият азиатски актьор с тази награда.

Победите на Куан и Къртис означават поражение за звездите на "Баншите" Брендън Глийсън, Бари Киогън и Кери Кондън, които бяха номинирани в категориите за поддържащи актьори. При жените за фаворитка в поддържащата категория се смяташе Анджела Басет ("Черната пантера: Уаканда завинаги"). 
Н
аградата за най-добър актьор във водеща роля спечели Брендън Фрейзър за изпълнението си в "Китът". Той измести за нея Колин Фарел в "Баншите от Инишерин", Остин Бътлър в "Елвис",  Бил Наи в "Да живееш" и Адам Сандлър за "Баскетболна звезда".

Наградите  на актьорската гилдия се смятат за солиден индикатор за успех на "Оскарите", тъй като нейните членове са най-голямата група в Академията за кинематографично изкуство и наука. Филмът "Всичко навсякъде наведнъж" вече спечели и водещите награди на Гилдията на режисьорите и Гилдията на продуцентите. Само една продукция ("Аполо 13") е спечелила и трите отличия и не е избрана за най-добър филм на "Оскарите". "Всичко навсякъде наведнъж" се радва и на много голям зрителски интерес - приходите от билети за него в киносалоните са над 107 милиона щатски долара.

Актрисата Сали Фийлд получи наградата за цялостни постижения. В благодарствената си реч тя каза, че "лесното се надценява". "Работила съм целия си живот . . . И през всички тези почти 60 години няма ден, в който да не се вълнувам да се наричам актьор". 

Известни лица като Рей Лиота, Роби Колтрейн, Джеймс Каан, Оливия Нютън Джон, Анджела Лансбъри бяха включени в сегмента Ин мемориам. 
За първи път церемонията беше излъчвана в канала в ЮТюб на Нетфликс, както и в стрийминг платформата.
 
Христина Терзиева/БТА