/ iStock/Getty Images
Всяка жена си мечтае за дълга и гъста коса. Как може да се постигне? За щастие, има няколко лесни стъпки, които са част от ежедневието и които могат да допринесат за ускоряване растежа на косата.

Редовните подстригвания, обратно на всеобщото мнение, водят до ускоряване растежа на косата. Това се дължи на факта, че се премахват нацъфтелите краища, които в крайна сметка водят до изтъняване на косата. Те още са виновници за липсата на блясък и обем. Подстригването на косата веднъж на 2-3 месеца ще освежи косата и ще помогне за нейното по-бързо израстване.

Най-добрият вариант за цвят на косата е естественият. Ако косата не е третирана, ще расте по-бързо, но също ще бъде по-гъста и обемна. Ако косата все пак се боядисва, е добре да се избягват русите и светлите нюанси, тъй като изсветляването на косата е свързано с изсушаване и увреждане на косъма. Когато това се случи, косата цъфти и расте бавно.

Сресването на косата всяка вечер може да бъде изключително полезно за нея. На първо място, сресването помага за равномерното разпределение на себума от скалпа към дължините на косата. В резултат тя е естествено хидратирана. Второ, сресването на косата засилва кръвообращението, което подпомага по-бързото ѝ израстване. В допълнение, скалпът ще бъде по-здрав, а косата по-силна.

Дългата коса не се влияе само от това кои продукти ще се използват върху нея, а зависи и от това, каква храна се приема. С други думи, за да се стимулира растежът на косата, тя трябва да се похранва отвътре. Според д-р Франческа Фуско трябва да се увеличи приемът на храни, богати на протеини като риба, боб, ядки и други.

Прекаленото стилизиране на косата причинява нейното изсушаване, накъсване, цъфтеж на краищата и дори падане. Фризьорът Кен Пейвс предупреждава, че е необходимо да се преустанови прекалената употреба на топлинни уреди. Ако все пак се използват, Пейвс препоръчва употребата на термозащитен спрей за коса.

Измиването на косата два или три пъти в седмицата не позволява тя да се хидратира от само себе си. Освен това повечето шампоани съдържат сулфати, които я изсушават допълнително. Измиването на косата веднъж или два пъти в седмицата най-много е най-добрият вариант за нейната здравина. В допълнение, изплакването ѝ с хладка вода помага за нейното укрепване, а това води до по-бързия ѝ растеж.

Приемът на някои витамини може да осигури бързо израстване на косата. Такива са витамини като биотин, витамин А, В, С, D и Е. Може също да се приемат и мултивитамини, които са специално обозначени за косата, кожата и ноктите. Повечето от тях може да се приемат и чрез голяма част от плодовете и зеленчуците, но може да се набавят и чрез допълнителен прием на добавки.

Ежедневният масаж на скалпа може да стимулира и увеличи циркулацията на кръвта, а това със сигурност ще доведе до по-гъста коса. Това важи за всеки тип коса. Според проучване мъжете, които ежедневно си правят 4 минути масаж на скалпа, имат по-гъста коса след 24 седмици. Масажът може да се прави и с етерични масла като мента, която подобрява циркулацията, чаено дърво, което успокоява скалпа и премахва пърхота и лимонено масло, което стимулира здравия растеж на косата.

Ако косата е суха или тънка, то възстановяващата маска за коса ще възвърне нейната дължина, блясък и мекота. Маската за коса също ще предпази косата от накъсване на краищата и косопад. Най-добрият домашен продукт за приготвянето на маската е яйцето. То съдържа протеини, витамин А и D, които подхранват косата и спомагат за нейното бързо израстване.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Агенция "Фокус"