Властите в Бразилия предупреждават: Не си купувайте папагал или игуана
Властите в Бразилия предупреждават: Не си купувайте папагал или игуана / снимка: Guliver/Getty Images

Гостите на световното първенство по футбол в Бразилия, които искат да си вземат като сувенир папагал, игуана или друго диво животно, трябва да имат предвид, че това е строго забранено от бразилските закони.

Властите предупредиха, че е забранено да се изнасят също и маймуни, птици, пеперуди, паяци и скорпиони. Световната купа се очаква да привлече хиляди разилски и чужди туристи в Рио Гранде до Норте - щатът, където в 12 града ще се проведат мачовете. От бразилския институт за околна среда в щата разпространиха списък от 10 препоръки за туристите. В него се забранява купуването на бижу или ръчно изработен сувенир от пера, крила на пеперуди, зъби, черупки или кожа на животни.

Забранено е изнасянето на живо или препарирано животно и нарушителите могат да бъдат глобени с до 1700 евро или дори да получат година затвор. Съветват се туристите да не се снимат с диви животни дори и ако не изглеждат безобидни. Това е незаконно и вреди на животните, се подчертава в препоръките. Незаконно е да се ловува или да се яде дивеч.

На туристите, които искат да наемат бъги, за да обиколят прочутите плажове и дюни на Натал (главен град на щата Рио Гранде до Норте), се препоръчва да наемат сертифицирани гидове, които да ги водят, за да не прегазят по невнимание гнезда на птици или костенурки. Забранено е на любителите на подводния спорт да отчупват парчета корали, посочва БГНЕС.

Най-накрая за онези, които дотолкова се влюбят в природата и района на щата, се препоръчва да се консултират с института по околна среда, преди да купят място или къща край морето. Очаква се за световното първенство по футбол от 12 юни до 13 юли да пристигнат около 600 000 чужди туристи и 3,1 млн. бразилски.