Учени от университета в Цукуба, Япония установиха, че растително вещество, съдържащо се в кафето, може да предотврати свързани с възрастта нарушения на мозъка, както и да подобри паметта. Резултатите от изследването са публикувани в списание GeroScience.

По време на експеримента авторите дават на мишки тригонелин (TG) в продължение на 30 дни, растителен алкалоид, открит в кафето, както и в семена от сминдух и репички. Субектите първоначално са били генетично модифицирани по такъв начин, че да остаряват по-бързо.

След курса на TG животните са преминали тест на когнитивните способности, включително паметта и пространственото възприятие. Субектите, които са получили растителна материя, показали много по-добри резултати в сравнение с техните роднини, които не са консумирали TG. По-специално, те станали по-добри в усвояването, структурирането и прилагането на информация за околната среда.

Кафето предпазва от деменция

Последващият транскриптомен анализ на хипокампуса показал, че сигналните пътища, свързани с развитието на нервната система, митохондриалната функция, синтеза на АТФ, възпалението, автофагията и освобождаването на невротрансмитери, са значително по-добри в групата, приемала TG. В допълнение, естественият алкалоид потиска невровъзпалението. Екипът вярва, че тригонелинът е обещаващ кандидат за предотвратяване на свързаното с възрастта увреждане на паметта.
БГНЕС