Кафето може да съживи сънливите хора в началото на деня, но не само заради кофеинът. Други фактори, свързани със сутрешната чаша еспресо или капучино, могат да помогнат за подобряване на мозъчната функция.

За да разберат как точно действа кафето, учени, ръководени от Мария Пико-Перес, изследовател в испанския университет "Хайме I", решават да проверят дали мозъкът реагира по един и същи начин на чаша кафе и на същата доза кофеин, дадена под формата на таблетки.

"Някои от ефектите на чаша кафе бяха напълно възпроизведени от кофеина“, казва Пико-Перес, „но не всички: други бяха специфични за консумацията на кафе, поради фактори като специфичния мирис и вкус на напитката и психологическите очаквания, свързани с пиенето ѝ“.

В проучването са участвали хора, за които сутрешното кафе е навик. Изследваните лица били помолени да не пият никакви напитки, съдържащи кофеин, и да не приемат никакви кофеинови препарати в продължение на три часа преди да отидат в лабораторията.

Тестът изглеждал по следния начин. Първо на всички участници било направено функционално сканиране на мозъка с магнитен резонанс, след това на половината от тях било дадено кафе, а на другата половина - таблетка с кофеин, и половин час след това отново било направено сканиране. По време на ядрено-магнитния резонанс участниците били помолени да се отпуснат и да мечтаят.

Всъщност механизмът на действие на кофеина е известен, така че учените очаквали, че участниците първо са подобрили интеграцията на невронните мрежи, свързани с префронталната кора - която отговаря за работната памет - и второ, на мрежите, участващи в процеса на анализ на реалността и саморефлексия.

"Второто" се оказало еднакво и при двете групи: хората станали по-добре подготвени за преминаването от режим на готовност към режим на работа като такъв.

Оказало се обаче, че при тези хора, които пиели кафе, се подобрило невронното взаимодействие в частите на мозъка, отговарящи за работната памет, когнитивния контрол и целенасочеността.
"Казано по-просто, изследваните лица бяха по-бдителни и възприемчиви към външни стимули след кафе, отколкото след кофеин", заключава Пико-Перес. Тя също така предполага, че дори безкофеиновото кафе предлага ползи за хората, каквито чистият кофеин няма.
БГНЕС