За никого не е тайна, че кафето носи радост на хората по цял свят. То сгрява душата, дава тласък на концентрацията и сближава хората, да не говорим, че ухае и има невероятен вкус, пише „Сайънс Алерт“.

Науката е доказала, че само миризмата на кафе може да ни накара да се чувстваме бодри, а за щастие на почитателите на кафето има и ползи за здравето. Кафето е източник на антиоксиданти, които се борят с възпаленията, а пиенето му преди тренировка има ползи за изгарянето на мазнините.

Сега ново проучване показва, че добавянето на малко мляко, което съдържа протеини, може да увеличи ползите за здравето от чашата ви кафе.

Изследователи от Университета в Копенхаген, Дания, са проучили как антиоксидантите, наречени полифеноли, си взаимодействат с аминокиселините - градивните елементи на протеините, и са установили, че комбинирането им има два пъти по-голям ефект върху борбата с клетъчното възпаление, отколкото само полифенолите.

Полифенолите могат да бъдат открити в много продукти, включително кафе и чай, плодове и зеленчуци, червено вино и бира. Подобно на други антиоксиданти, минали проучвания показват, че някои полифеноли могат да предотвратят и забавят окисляването на здравословни химикали и да предпазят организма ни от заболявания. Смята се, че те правят това отчасти чрез контролиране на възпалението - сложен имунен отговор, включващ клетки, наречени макрофаги, които освобождават няколко възпалителни медиатора. Възпалението помага за защита от инфекции, но ако не се контролира правилно, може да доведе до заболявания като диабет тип II, Алцхаймер и Паркинсон.

Кафеената киселина (CA) и хлорогенната киселина (CGA) са полифеноли, за които е добре известно, че имат антиоксидантно и противовъзпалително действие, но авторите са искали да разберат дали реакциите, които тези полифеноли имат с други химикали, могат допълнително да повлияят на имунната регулация.

Адуктите са продукти, които се получават при съединяването на две или повече молекули. В този случай аминокиселината цистеин (Cys), съдържаща се в млечните продукти, се комбинира с полифенолите CA и CGA, съдържащи се в кафето, за да се получат адукти CA-Cys и CGA-Cys.

В подкрепа на това изследване авторите успешно показват в друго ново проучване, че полифенолите се свързват с протеините в кафена напитка с мляко.

"Нашият резултат показва, че реакцията между полифенолите и протеините се случва и в някои от изследваните от нас кафе напитки с мляко. Всъщност реакцията протича толкова бързо, че е трудно да бъде избегната в някоя от храните, които сме изследвали досега", казва ученият по храните и съавтор на двете изследвания Мариане Нисен Лунд.

В това проучване изследователите използват РНК-секвенция, за да проучат имунорегулиращите ефекти на CA-Cys и CGA-Cys в макрофагиални клетки, подложени на изкуствено възпаление. Те също така изследват ефектите само на CA и CGA и ги сравняват с контролна група макрофаги, които не са изложени на въздействието на полифенолите или адуктите Cys.

Както се очаквало, полифенолите CA и CGA инхибирали възпалителните реакции, по-специално производството на реактивни кислородни видове (ROS), простагландин Е2 (PGE2) и цитокините интерлевкин-6 и тумор некротизиращ фактор (TNF). Но когато полифенолите CA и CGA били комбинирани с аминокиселините цистеини, открити в млечните протеини, противовъзпалителните им ефекти получили тласък. Макрофагите, изложени на полифеноли в самостоятелен вид, например, показват над 2,5 пъти по-голяма активност на TNF, отколкото в присъствието на адукта полифеноли-цистеин. Единственото изключение е ROS, който необяснимо се увеличава в макрофагите при наличието на комбинацията полифенол-аминокиселина в сравнение със самостоятелния полифенол.

"Интересно е, че сега наблюдаваме противовъзпалителния ефект при експерименти с клетки. И очевидно това само ни накара да се заинтересуваме още повече от по-подробното разбиране на тези ефекти върху здравето. Така че следващата стъпка ще бъде да изследваме ефектите при животни", казва имунологът и главен автор Андрю Уилямс.

Необходими са допълнителни изследвания, за да се разбере защо и какво практически означават тези резултати за човешкото здраве. В това проучване е изследвано само как един вид имунен медиатор реагира на химикали, подобни на кафето, в лабораторни условия.

"Нашите резултати могат да се използват като важен ориентир при приложенията на адукти, образувани от фенолни съединения и аминокиселини, в бъдещи функционални храни или лекарствени продукти, които имат за цел да модулират метаболитни, неврологични или свързани с имунната система заболявания", заключават изследователите в своята статия. 
БГНЕС