В Италия създават отряди за борба с медузи и водорасли
В Италия създават отряди за борба с медузи и водорасли / netinfo
В Италия са създадени отряди, които трябва да спасяват летовниците от отровни водорасли и медузи, съобщи БГНЕС, позовавайки се на представител на италианското министерство на екологията.

Екоминистерството създава тези специални отряди, за да осигури безопасността на къпещите се от медузите и отровните водорасли, които могат да наводнят италианските плажове след няколко седмици. Специалисти смятат, че това може да се случи в началото на август, информира РИА “Новости”.

Бойците от тези отряди трябва да следят за чистотата на морската вода край плажните ивици и незабавно да предприемат мерки, включващи не само предупреждаването за опасността, но и очистването на акваторията от медузите и отровната морска флора. Токсичните водорасли започнаха да се появяват край бреговете на Италия още през миналата година.

Учените все още не са определили техния произход, но предполагат, че появата им е свързана с работата на някои нефтохимически заводи по крайбрежието на Адриатическо и Тиренско морета. Причините за увеличаването на броя на отровните медузи, който по-рано са били рядкост за Италия, учените също свързват с дейността на нефтохимическите предприятията, които икономисват от пречиствателни съоръжения.