Турски фенове обвиниха Адел в плагиатство
Турски фенове обвиниха Адел в плагиатство / снимка: Guliver/Getty Images

Турските музикални фенове публикуват постове в Туитър в подкрепа или против хипотезата, че британската певица Адел е плагиатствала в едно от парчетата от новия си албум "25" от кюрдски певец, починал преди петнайсет години, предаде АФП.

Според привържениците на тезата за плагиатство съществуват осъдителни сходства между мелодията на песента "Million years ago" на Адел и мелодията на песента "Acilara tutunmak"/"Да се вкопчиш в страданията"/ на певеца Ахмет Кая, починал през 2000 г.

"Има твърде много прилики между "Million years ago" и "Acilara tutunmak", за да става дума за обикновено съвпадение", твърдят в Туитър потребители.

"Не очаквах това от теб, Адел", отбелязва Бугра Юрдагюл.

Но много потребители на интернет отхвърлят тази хипотеза, като някои осмиват шовинизма на отправящите обвинения в плагиатство.

"Адел ни открадна песента", посочва с ирония Есра Нур Айдоган, като поства снимка на мъж, който окачва турско знаме на своя балкон.

В спора се намеси и вдовицата на певеца.

"Не вярвам, че световноизвестна личност би се унижила да направи подобно нещо. Но ако тя го е направила съзнателно, тогава това би било кражба", заяви Гюлтен Кая пред турския в."Поста".

Ахмет Кая почина на 43 години от инфаркт в Париж, където живееше в изгнание. Той е погребан в гробището Пер Лашез.

Ахмет Кая обяви през 1999 г. намерението си да запише песни на кюрдски. По онова време това стана причина за съдебни преследвания срещу него и го тласна към изгнание.

Източник: БТА