Тайни хобита вълнуват световните лидери
Тайни хобита вълнуват световните лидери / netinfo

Британският вестник “Индипендънт” разкрива тайните хобита и страсти на световните лидери, ден преди посещението на японския премиер Джуничиро Коидзуми в имението Грейсленд. От питчери до сантиментални певци, автори и импресионисти, политиците са хора със скрити заложби и талант.

От години Коидзуми е известен в японските политически кръгове като странник и ексцентрик с непопулярни идеи. Така че когато пое властта през 2001 г., Коидзуми направи нещо, което да е в крак със странния му имидж – издаде диск с кавъри на Елвис Пресли - 25 песни, включително хитовете "Are you Lonesome Tonight?" и "It's Now or Never". “В музиката на Елвис има лечителна сила, която ми помага да се разтоваря от стреса в работата”, призна премиерът тогава и заяви, че Елвис е най-великият певец на ХХ век. С това обаче Коидзуми не спира дотук, защото миналата година пя в дует с австралийския външен министър Александър Даунър в Сидни песента "I Can't Help Falling in Love With You". Дори се смята, че Елвис е именно причината, която така силно сближи Коидзуми и американският президент Джордж Буш.

Буш, който е известен трезвеник, вероятно няма да се включи в традиционното японско пияно караоке, но не очаквайте Коидзуми да направи подобна отстъпка, след като дори миналата година на рождения ден на Буш той му пя "I Want You, I Need You, I Love You".

Не по-малко чудат е и френският държавен глава Жак Ширак. Ако не беше станал политик, той щеше да е ...сумо борец. Френският президент е много предан почитател на японския спорт. Той има много записи, които му пращат директно от Токио, и често ги гледа в кабинета си в Елисейския дворец в компанията на другата си страст – мексиканската бира.

Ако мислите, че венецуелският лидер Уго Чавес е влязъл в армията, за да започне политическата си кариера, ще сгрешите. Той го е направил, само за да придвижи ...бейзболните си амбиции. Неговата мечта била свързана с бейзбола и отбора на Сан Франсиско Джайънтс. След като пристигнал в Каракас обаче, се оказало, че Чавес е повече войник, отколкото питчър и започнал да се интересува повече от това, как да управлява държава, отколкото как да тича по игрището. Все пак той не изоставил мечтата си напълно и бил капитан в отбора на звездите, в който участвали приятелят му ...Фидел Кастро.

Безспорно един от най-ексцентричните премиери (вече бивш) е Силвио Берлускони. Италианецът има доста хобита, но най-известното му си остава музиката – акомпаниран с пиано, китара и бас, той си проправил пътя в живота, като пеел на туристически кораби. Берлускони дори написал текстовете на цяло CD с любовни песни.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ир също се включва в списъка със страстта си към…киното. Ким разкри, че има над 10 000 филма, а любимите му са “Кръстникът”, “Джеймс Бонд” и анимацията за Доналд Дък. Елизабет Тейлър е любимата му актриса.

Страстта на Саддам Хюсейн пък е ...писането. На страниците той създава истории за битки, военачалници и завладявания на територии. Бившият диктатор не обича нищо толкова много, колкото да седне с книга на Хемингуей в ръка. Той дори издаде първата си новела “Забия и кралят” през 2002 г. – историята на крал и селско момиче. Момичето обаче е изнасилено от чужденец. Книгата веднага се превърна в бестселър в Ирак и дори беше включена в учебните програми. /БГНЕС/