/ iStock/Getty Images
Независимо дали става въпрос за съпруг, брат или приятел - всички познаваме мъж, който е лош слушател на жените. И не, не защото му е досадно. Нови изследвания доказват, че има няколко причини, поради които мъжете се провалят в тази област. Изглежда, че мъжкият мозък просто възприема по различен начин женския говор.

"Bright Side" споделя някои факти за мъжкия мозък и уменията за изслушване от силния пол:

Женското говорене кара мъжкия мозък да работи по-усилено

Проучване установява, че мъжете реагират по различен начин на женския глас. В определени части на мозъка им се регистрира повече активност, когато членовете на слабия пол говорят с тях. Всъщност мозъкът на мъжете трябва да работи по-усилено, за да открие и разбере какво говорят жените. Това означава, че те по-трудно разбират значението и емоциите на женската реч.

Гласовете на жените са по-малко надеждни

Установено е, че размерът на гласните струни и ларинкса на жената е важен от гледна точка на вдъхване на авторитет. Всъщност ние повече се доверяваме на хората с по-нисък глас и ги предпочитаме в ръководни роли, а нежният пол се характеризира с висок глас.

Това е една от причините мъжете да не слушат жените толкова, колкото други мъже.
Говорът на жените е по-сложен

Разликата между женския и мъжкия говор е от решаващо значение. Когато жените говорят, те използват много повече звуци от мъжете и речта им е по-мелодична. Тези два фактора правят думите им сложни за приемане от мъжкия мозък

Бонус: Мит е, че жените говорят повече

Според изследванията стереотипът, че жените говорят повече от мъжете, е градска легенда. Всъщност мъжете и жените изглежда говорят по един и същи начин, но контекстът е също толкова важен.

Изследванията показват, че в някои случаи мъжете дори говорят повече от жените. 
БГНЕС