Стефан Ролан
Стефан Ролан / Gulliver/Getty Images
Модният дизайнер Стефан Ролан смята, че е твърде рано за завръщане на модните подиуми в Париж и избра да представи колекцията си висша мода с филм, заснет в Страната на баските, където витае духът на Кристобал Баленсиага, съобщи АФП.

"Предпочитам автентичността и мога да ѝ вдъхна живот чрез филма. Не виждам смисъл днес да се прави физическо дефиле, когато 80 на сто от международните медии и клиенти не могат да присъстват", казва той за АФП при началото на снимките на филма.

Негови модели са носили кралицата на Йордания Рания, Шарън Стоун и Лейди Гага, но той най-сетне усеща фантазията в представянето на моделите си висша мода на плажа.

Снимките на филма са поверени на режисьора Тома Жамблон.

Колекцията е сътворена в сътрудничество с дизайнерката Беатрис Сер, която създава мебели и картини от мрамор, метал и скъпоценни камъни. Същата техника е използвана и за декориране на роклите на Ролан с мрамор, кристали, малахит.
 
Ролан се вдъхновил за новата колекция от образите на Мерил Стрийп в "Момичето на френския лейтенант", която крачи по брега с черна пелерина, и от кринолина на героинята на Холи Хънтър в "Пианото", отличен със "Златна палма" в Кан през 1993 г.

Той "несъзнателно" създал рокля в червено и бяло, чиито обеми кореспондират с вълните и с декора на "Отел дьо Пале", който бил дворец на Наполеон Трети и императрица Евгения в Биариц.
 
"Който казва висша мода, казва дворец, лукс. Не може да си тук, в Биариц, без да минеш през "Отел дьо Пале", казва Ролан и припомня, че градът е бил Мека на модата през 1920-1940 г. с бутиците на "Шанел", "Ланвен" и "Пату".

БТА