/ Next Level
Макар и често да посещавате лятото на почивки и да се отдавате на малките благинки в живота, като вкусната храна и коктейлите, не бива да забравяте и дългосрочните цели, които сте си поставили. Ако една от тях е да стартирате във фитнес залата, не я отлагайте. Именно през лятото, когато повечето хора са извън града, ще имате повече пространство и време да свикнете с уредите, да изберете подходящата зала за вашите нужди и най-после да тръгнете по пътя на мечтаната физическа форма.
 
Тренировките във фитнес залата са страхотно решение и за подобряване на вашето здраве и общо самочувствие. Започването на нов режим обаче може да бъде истинско предизвикателство както за ума, така и за тялото. Споделяме ви 5 стъпки за летящ старт във фитнеса.
 
Поставете си измерими цели

iStock/Getty Images

Първата стъпка към успешен старт във фитнеса е да си поставите ясни и конкретни цели. Искате ли да отслабнете, да натрупате мускулна маса или просто да подобрите своята физическа форма? Когато имате ясна представа за това, което искате да постигнете, ще бъде по-лесно да си изградите подходящата тренировъчна програма.

Намерете си треньор или започнете групови занимания

iStock/Getty Images

Ако сте начинаещ, може да се окаже полезно да си намерите опитен треньор или да се присъедините към групово занимание. Треньорът ще ви помогне да научите правилната техника и ще ви даде персонализирана програма, която отговаря на вашите цели и физически възможности. Атмосферата в груповите занимания пък ще ви помогне да поддържате мотивацията си.
 
Бонус съвет

За още по-лесната и бърза адаптация във фитнес залата, но в случай че не желаете или е извън бюджета ви да работите с треньор на място, можете да изберете тренировъчен и хранителен режим предварително. Запознайте се с тях у дома, съставете си план как ще работите според целите си и отидете във фитнес залата подготвени.  Добро решение за целта е пакетът Fitness StarterPack на верига фитнес клубове Next Level. Пакетът включва 10 тренировки, видео тренировъчна програма, хранителен режим, насоки за изчисляване и измерване на целите и резултатите ви. Бонус към пакета е достъпът до специална затворена Facebook група, в която можете да комуникирате с треньори и други фитнес ентусиасти. 
 
Започнете постепенно

Стартирайте с леки тренировки и постепенно увеличавайте интензивността им. Важно е да не се претоварвате прекалено в началото, защото рискувате мотивацията ви да намалее, а фитнесът да се превърне в  досадно задължение или дори в причина за контузия. Постигането на напредък и видими резултатите във времето е ключов фактор за запазването на мотивацията.

Поддържайте здравословни хранителни навици

iStock/Getty Images

Фитнесът не е само тренировки, но и правилен начин на хранене. За да постигнете максимални резултати, е важно да се храните здравословно и балансирано. Консумирайте достатъчно протеини, въглехидрати, мазнини и витамини. Също така, не забравяйте да пиете достатъчно вода, за да поддържате организма си хидратиран. 

Бъдете редовни

iStock/Getty Images

Най-важното е да бъдете последователни и редовни в тренировките си. Само с постоянство и ангажираност ще постигнете желаните резултати. Направете фитнеса част от ежедневието си и ви гарантираме, че ще започнете да усещате положителни промени както физически, така и психически.
Не забравяйте, че фитнесът е индивидуално приключение и всеки следва своето собствено темпо. Не се сравнявайте с останалите хора в залата, нито с известните лица в социалните мрежи, стремете се всеки ден да се превръщате в по-добра версия на самия себе си. Наслаждавайте се на процеса и не бързайте да се отказвате, дори ако не виждате незабавни резултати. Стъпка по стъпка, ще достигнете до целите си и ще се радвате на всички ползи от спорта за вашия начин на живот.