/ iStock/Getty Images
Осем нови вида червеи нематоди бяха открити в свръхсоленото езеро Моно в Калифорния, в което концентрацията на арсен е 500 пъти по-голяма от смъртоносната му за хората доза, съобщава в. "Мейл он сънди".

Създанията са известни като екстремофили заради способността си да живеят в най-суровата среда на планетата.

Едното от тях, получило временното название Auanema sp., е триполово и носи малкото си във вътрешността на тялото си като кенгуру. Водата в езерото Моно е 3 пъти по-солена от океанската.

Може ли да се запали Черно море?

В тази негостоприемна среда се срещат само още два други животински вида - скариди Artemia monica и мухи Ephydra hians. Учени от Калифорнийския технологичен институт добавиха към тях 8 вида нематоди.

"Екстремофилите ни дават възможност да опознаем иновативни стратегии за справяне със стреса - отбелязаха авторите на изследването. - Получените резултати показват, че има какво да научим от тези многоклетъчни, които са овладели оцеляването в екстремни условия."
Всичките 8 вида са резистентни към арсена, но Auanema sp. живее безпроблемно също в нормални условия и в лабораторна среда, а това е рядкост сред екстремофилите.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Кърънт байолъджи".
БТА