Микеланджело
Микеланджело / Guliver/Getty Images
Автопортрет на Микеланджело беше намерен скрит в една от известните му творби на 500 години, пише в. "Дейли мирър". Скицата е замаскирана в рисунка на близката приятелка на италианския ренесансов гений Витория Колона, изложена в Британския музей в Лондон.

5 гениални личности, които са били на границата на лудостта (ВИДЕО)

В портрета на Витория може да бъде видяна малка фигура пред корема й и между контурите, оформящи части от нейната рокля. Образът представя тяло на мъж, приведено напред под точен ъгъл, сякаш рисува. Той е останал незабелязан векове наред.
По времето, в което е живял Микеланджело Буонароти, е имало много ограничения за художниците и вероятно едно от тях е било да не подписват творбите си.

Ръководителят на проучването, д-р Дейвиш ди Кампуш от федералния университет по здравни науки в Порто Алегре, припомня, че подобен автопортрет се появил и при друго произведение на Микеланджело. В него авторът илюстрирал сонет за приятеля си Джовани да Пистоя със свое изображение, на което рисува тавана на Сикстинската капела.
"Специализираната литература възприема известния му автопортрет като единственото познато изображение на художника", добави Ди Кампуш.

Експертите откриха и втора фигура на портрета на Витория Колона от 1525 г., приличаща забележително много на рисуваната през 1509 г.

Защо класическите скулптури имат малки пениси?

"Единствената съществена разлика между двете е позата на тялото. В рисунката на Витория Колона фигурата е наклонена напред, сякаш в момента рисува портрета на близката му приятелка", обясни специалистът.
Католическата църква не гледала с добро око на това художниците да подписват творбите си, за да ги предпази от възгордяване - един от седемте смъртни гряха. Но името, образът или символът на поръчителя, който плащал за платното, стоял на видно място. Това била главната причина много от творците от тази епоха дискретно да рисуват собствените си лица в произведенията си.
БТА