Откриха скрит автопортрет на Караваджо
Откриха скрит автопортрет на Караваджо / снимка: БГНЕС

На картината на Караваджо "Бакхус" беше открит скрит автопортрет на великия италиански художник от ХVІ-ХVІІ век. Микеланджело Меризи да Караваджо е изобразил своето собствено отражение върху стъклена кана с вино, която стои на масата до Бакхус - бога на винопроизводството в древноримската митология.

Предположението, че на картината, нарисувана през 1596-1597 г., която в момента се съхранява в галерията "Уфици", Флоренция, може да има скрит автопортрет на Караваджо, съществува отдавна. Но едва сега благодарение на новата реставрация с използването на съвременни технологии е било възможно да се видят всички детайли на фигурата и лицето на художника, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Картината е била изследвана с помощта на мултиспектрален анализ, позволяващ да се разгледат отделно един от друг различните слоеве на боята. В резултат върху каната са били различени ясно очертанията на човешка фигура, стояща пред статив с дигната ръка, държаща четка, описва БГНЕС. На автопортрета се виждат лицето на художника (нос и очи), неговите гъсти черни коси и бяла яка. Изображението, запечатало Караваджо "в реално време", докато създава поредния си шедьовър, е било скрито под потъмнелия слой лак, с който плътно е било покрито по време на една от реставрациите през миналите векове.