Екип от швейцарски изследователи е създал сгъваем плосък робот, който може да заема почти всяка форма, която човек може да си представи, и лесно се побира под всяка седалка или в горната част на салона на самолета на мястото за ръчен багаж. Роботът, чийто дизайн е вдъхновен от декоративността на японското оригами, може да се превръща в напълно плосък като мебел от Икеа, се казва в скорошна публикация във „Futurism“.

С други неотдавнашни разработки в областта на науката и роботиката, довели до невероятни постижения, като например течни роботи, които могат да преминават през метални решетки като Т-1000, както и множество роботизирани подобрения с любезното съдействие на „Boston Dynamics“, много хора започват да се опасяват, че науката е отишла твърде далеч.

Екипът от роботи, изработил плоския робот, се състои от изследователи от Швейцарската федерална политехническа школа в Лозана, които си поставят за цел да помагат на астронавтите на борда на космически кораби. Машините, които са наречени Mori3, със сигурност ще бъдат от огромна полза за кадетите в орбита поради тясната среда, която съществува на повечето спътници и космически станции. Както е показано във видеоклип в YouTube, демонстриращ невероятните сгъваеми способности на киборга, Mori3 може да се сгъва достатъчно, за да се прибира лесно в тесни пространства, а също така може да приема кръгла форма, за да преминава бързо през всякакъв терен като каучук.

Според ръководителя на проекта Джейми Пайк плоският робот може също така лесно да се разглобява и сглобява отново, за да подпомага изпълнението на конкретни задачи, функционирайки като роботизиран комплект LEGO на борда на Международната космическа станция или в други подобни среди.

Според Пайк най-голямата сила на Mori3 е неговата гъвкавост, въпреки че той може да не е толкова полезен в тясно специализирани среди, колкото конкуренцията, като например роботите Spot, Stretch и Scout на „Boston Dynamics“, които често са изтъквани във видеоклипове в YouTube, като понякога дори изпълняват сложни танцови движения.
БГНЕС