/ iStock/Getty Images
Замък от 17-и век край Дънди е обявен за продажба с цена от 625 хиляди британски лири (730 хиляди щатски долара), предаде ДПА.

Разположена северно от шотландския град, жилищната сграда на замъка Поури, е претърпяла основен ремонт от настоящите си собственици през последните три десетилетия.

Запазени са части от средновековните и ренесансовите й характеристики в съответствие с историята.
Продажбата на замъка е поверена на компания, която го представя като място, подходящо за семеен дом, ваканционен имот или инвестиция.
В центъра на историческата сграда има салон с площ от 30,2 квадратни метра с висок сводест таван и трапезария с подова настилка от каменни плочи, камина и таван с дъбови греди.

Замъкът е имал собствена пекарна, която сега е превърната в кухня с трапезария, има пещ за хляб и готварска печка.

Домът разполага с три двойни спални, включително тази "на земевладелеца и неговата дама", с открита камина и сводест таван, а също и душ кабина.
От нея може да се стигне до "стаята в кулата", която в момента е кабинет, а преди е била използвана за ателие.

На територията на замъка има и паметник, датиращ от 16-и век.

Произходът на земята може да бъде проследен около 850 години назад, до 1172 г., когато крал Уилям Първи я подарява на Робърт Огилви, граф на Ангъс.
Оттогава при управлението на имота доминират две фамилии: Огилви и Фотрингам.

Притежавайки замъка в продължение на около 600 години, семействата активно участват в политиката и конфликтите на Късното средновековие, Ренесанса и периода на великите географски открития.

Писма показват тяхната кореспонденция с кралски особи, включително с Мери, кралицата на Шотландия.

"Поури е рядка възможност да притежавате красиво реновиран замък, с връзки с някои от известните кралски личности на Шотландия и значими исторически събития", казва мениджърът на имота Дейвид Флечър. Той отбелязва, че може да бъде направено преустройство на стаите в историческата сграда. 

Замъкът се намира на около пет километра от Дънди, като пътната инфраструктура е отлична, има железопътен и въздушен транспорт. В района се намират голф игрища от световна класа, подчертава Флечър. Той е убеден, че имотът ще привлече интереса на широк кръг от евентуални купувачи.
 
БТА