Северноамериканските фенове отново избраха „Тор“
Северноамериканските фенове отново избраха „Тор“ / Форум Филм България

Епичният екшън на Marvel „Тор: Светът на мрака“ (Thor: The Dark World) за втора седмица оглави северноамерикански боксофис с 36.6 млн. долара приходи от уикенда и общо 145 милиона за две седмици на екран. Лентата, която разказва историята на бога на гръмотевиците Тор, въвлечен в битка със загадъчен враг, предшестващ самата Вселена, е със звездното участие на Крис Хемсуърт, Натали Портман, Кат Денингс, Том Хидълстън, Рене Русо, Идрис Елба, Джейми Алекзандър.

На второ място дебютира комедията „Ваканцията на кума“ (The Best Man Holiday) с 30.1 млн. долара приходи от уикенда. Лентата разказва историята на Куентин и Харпър, които заедно с няколко други свои приятели от колежа се събират за да отпразнуват коледните празници. бившите състуденти да станат публично достояние точно в най-неподходящия момент. Звезди в комедията са Реджина Хол, Терънс Хауърд, Тай Дигс, Морис Честнът.

На трето място е още една комедия - "Последният пенсионерски запой" (Last Vegas), който има 8.44 млн. долара приходи от уикенда и общо 46.5 милиона за три седмици прожекции в САЩ и Канада. В лентата трима пенсионирани стари приятели решават да вдигнат голямо ергенско парти в Лас Вегас за техния другар и известен женкар Били, който е решил да се ожени за доста по-млада от него жена. Звезди в комедията са Майкъл Дъглас, Робърт Де Ниро, Морган Фрийман, Кевин Клайн.

На четвърто място е анимацията „Свободни птици“ (Free Birds) с 8.11 млн. долара приходи от уикенда и общо 42милиона за три седмици прожекции в САЩ и Канада. „Най-великият пуешки филм на света“, както наричат лентата, разказва историята на поредната помилвана от президента на САЩ пуйка на име Реджи, която се заема със задачата да промени кулинарните пристрастия за Деня на благодарността. Комедията е със звездните гласове на Оуен Уилсън, Уди Хареслън и Ейми Поулър.

В средата на боксофиса намираме „Лошият дядо“ (Bad Grandpa) със 7.42 млн. долара приходи от уикенда и общо 90 милиона за четири седмици в северноамериканските киносалони. Комедията с участието на Джони Ноксвил идва от създателите на Jackass и проследява пътешествието на циничния 86-годишен дядо Ървинг Зисман и неговия 8-годишен внук Били из Съединените американски щати.

На шесто място е фантастиката „Гравитация“ (Gravity) с 6,1 млн. долара приходи от уикенда и 240 милиона за седем седмици прожекции в САЩ и Канада. Лентата с участието на Сандра Бълок и Джордж Клуни проследява историята на медицинския инженер д-р Райън Стоун и ветерана астронавт Мат Ковалски, които претърпяват злополука и се озовават в открития космос.

Седми е създаденият по едноименния роман на Орсън Скот Кард "Играта на Ендър" (Ender's Game) с 6.02 млн. долара приходи от уикенда и 53.6 милиона за три седмици на екран. ентата, която разказва историята на група талантливи деца, обучавани в Международния военен флот да се борят срещу извънземни пришълци, е с участието на Харисън Форд, Вайола Дейвис, Хейли Стайнфелд, Бен Кингсли.

На осмо място се нарежда историческата драма „12 години в робство“ (12 Years a Slave), който е спечелил 4.6млн. долара през уикенда и общо 24.9 милиона за пет седмици на екран.

На девета позиция е "Капитан Филипс" (Captain Phillips) с Том Ханкс, чиито режисьор е познатият вече с "Ултиматумът на Борн" Пол Грийнграс. Филмът, който пресъздава реалните събития по опитът за отвличане на американския кораб "Маерск Алабама" от сомалийски пирати преди четири години е спечелил 4,39 млн. долара през уикенда и общо 97.5 милиона за шест седмици прожекции в Северна Америка.

На десето място намираме романтичната комедия „Въпрос на време“ (About Time). Лентата с участието на Рейчъл Макадамс е спечелила 3.34 млн. долара през уикенда и общо 11.4 милиона за три седмици на екран. Филмът разказва историята на мъж, който разбира, че има уникалната дарба да пътува във времето и решава да я използва, за да открие момичето на мечтите си.