/ iStock/Getty Images
Рецепти за сладки изкушения, които ще помогнат за поддържане на здравето, работоспособността и енергичността, са разработени от учени от Руския икономически университет "Плеханов". Сред "здравословните" сладкарски изделия са шоколад, кифли, вафли и меденки с повишена хранителна стойност. Това съобщава пресслужбата на университета.

Разработените сладкарски изделия са не само вкусни, но и здравословни: те помагат на организма да се защити от агресивни свободни радикали, позволяват балансиране на витаминния и микроелементния състав на храната в съответствие с възрастовите нужди на организма, казват експертите.

Според учените е трудно да се причисли сладкото към категорията на обогатените храни, тъй като те са с високо съдържание на калории. Специалистите обаче успели да увеличат хранителната стойност чрез добавяне на протеини от растителен и животински произход и биологично активни вещества в състава. В същото време те успели да запазят и традиционно атрактивния вкус.

"Моделирахме съставите на смеси от два протеинови компонента, които са най-близки по съдържание на незаменими аминокиселини до "идеалния" протеин. Такива компоненти допринасят за по-доброто храносмилане и усвояване на протеина. Крайното съдържание на хранителни вещества в продуктите съответства на необходимия дневен прием", коментира зам.-директорът на Изследователския институт "Продоволствена сигурност" Манана Ткешелашвили.
Според учените десертите, които са разработили, могат да се приготвят във всяко производствено съоръжение. Освен това всички нови суровини могат да бъдат произведени вътрешно и да бъдат заменени вносните им съставки.

"Този състав използва нетрадиционни растителни суровини на руски производители, а именно: слънчогледово брашно с високо съдържание на протеини и прах от изсушени лиофилизирани кълнове от бял трън", каза Ткешелашвили.

Тя също така отбеляза, че преди това тези компоненти не са били използвани в такава комбинация при производство на шоколад и други продукти.

В същото време цената на новите съставки е сравнима с цената на захарта, което има положителен ефект върху крайната цена на продукта. Освен това новите съставки са богати на полезни аминокиселини и хепатопротективен силимарин, който има положителен ефект върху функциите на черния дроб и организма.

"Полученият шоколад има повишена хранителна стойност поради съдържанието на протеин с пълен набор от незаменими аминокиселини и микроелемент с хепатопротективни свойства. Моделираният състав прави шоколада устойчив на процеса на посивяване, той не образува бяло покритие, което притеснява купувачите", обясни Ткешелашвили.

Според учените разработените рецепти за здравословни десерти ще представляват интерес не за производителите на сладкарски изделия не само в Русия, но и в други страни.
БГНЕС