/ ThinkStock/Getty Images
Специалисти по поведение на животните изясниха защо котките изплезват езичетата си и дълго ги държат така, пише в. "Метро".

По думите на Ейми Соджай за писаните е много важен езикът, защото с него и с вкусовите си рецептори изследват заобикалящия ги свят. Този процес е известен в науката като реакцията на Флемен. По този начин котките събират с език информация за феромони, като я пренасят на небцето си. Така те идентифицират присъствието на други себеподобни и сексуалния им статус.

Обясниха защо котките ни „мачкат“ с лапи, преди да заспят

Когато езичето на писаната остане изплезено, това най-често става, защото тя е забравила да го прибере, след като е направила с него своето "разузнаване за присъствието на феромони". Това се случва тогава, когато набавената от тях информация ги е разсеяла.

Разкриха защо котките подбутват паничката с вода, преди да пият

Но имало и още една причина за изплезването. Хитрушите го правели, защото това се харесва на хората. Така те привличат вниманието им и ние им правим снимки, галим ги и дори им предлагаме лакомства. По този начин писаните бързо схващат, че изплезването им се рентира и не се колебаят да залагат на него и при други случаи.

15 сладки котета, които ще ви разсмеят и умилят (СНИМКИ)

Единственият повод, при който стопаните трябва да се притеснят от изплезване, е когато езикът на котката изобщо не се прибира в устата. Това говори за увреждане на челюстите или на зъбите, или че езикът се раздул и не влиза на мястото си.

Още котешки истории:

Защо женските котки предпочитат да използват дясната си лапа?

Когато си вземеш малко коте и то се превърне в 120-сантиметров котарак (СНИМКИ)

Откриха защо котките по цял ден се занимават с тоалета си

Историята на котето Кевин, което изглежда винаги изненадано (СНИМКИ) 

Разбиха един от най-популярните митове за котките

Коте, използвано като жива примамка за кучета, не е забравило да обича (ВИДЕО)

Малкият порок на един иначе миловиден котарак (СНИМКИ)

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА