/ Gulliver/Getty Images
"Рейдиохед", "Притендърс", "Дека рекърдс" - десетки британски изпълнители и звукозаписни компании лансираха движението "Музиката обявява извънредно положение" във връзка с климата, за да се борят в полза на тази екологична кауза, предаде АФП.

В движението се включиха също легендарното звукозаписно студио "Аби роуд", звукозаписните компании "Юнивърсъл мюзик Великобритания", "Сони мюзик Великобритания", "Уорнър мюзик Великобритания", диджей Бонобо и формацията "Синематик оркестра".

Най-горещият юни в историята застраши Европа от замърсяване

"Никога досега не е било толкова важно да се разбере сериозността на кризата, свързана с климата", се казва в комюнике на движението. "Музиката обявява извънредно положение" бе лансирано, за да позволи на сектора на музиката във Великобритания да обяви извънредно положение във връзка с климата и да поиска от правителството да реагира."

Екстремни температури обхващат половината планета до края на века

Движението настоява Великобритания да е с нулеви въглеродни емисии още през 2030 г., т.е. 20 години по-рано в сравнение с целта, която миналия месец си поставиха британските власти
 
БТА