Японец счупи рекорда за определяне стойността на числото Пи
Японец счупи рекорда за определяне стойността на числото Пи / снимка: morguefile.com

Японец счупи собствения си световен рекорд за определяне на стойността на числото Пи, като изчислил съотношението между обиколката на кръг и диаметъра му до 10 трилиона числа с помощта на направен в домашни условия компютър.

56-годишният Шигепу Кондо постави предишния си рекорд от 5 трилиона цифри едва през август миналата година, но веднага започнал да се готви да подобри рекорда си. Кондо, който е системен инженер в компания за хранителни стоки в префектурата Нагано, Северна Япония, сглобил компютъра в дома си с хард диск от 48 терабита и започнал да прави изчисленията през октомври м.г.

Той завършил последния си математически подвиг в неделя, съобщава агенция Киодо. Проектът му обаче причинил доста неудобства на семейството му. Температурата в стаята, където компютърът бил постоянно включен, достигала до 40 градуса по Целзий. „Можехме да изсушим прането незабавно, но трябваше да плащаме по 30 000 йени на месец за ток”, заяви съпругата на инженера Юкико, посочва БГНЕС.

Интересът на Киндо към изчисляването на стойността на числото Пи датира от ученическите му години и той планира да кандидатства за Книгата на Гинес за признаване на рекорда му.