Пъзел на концлагера в Дахау предизвика възмущение в Германия
Пъзел на концлагера в Дахау предизвика възмущение в Германия / снимка: БГНЕС, архив

Пъзел, представляващ снимка на една от пещите на крематориума в нацисткия концентрационен лагер в Дахау (Бавария) и продаван в сайта за онлайн търговия Amazon.com, предизвика възмущението на консервативна депутатка в Германия,
съобщи в електронното си издание сп. „Шпигел”, цитирано от АФП.

Пъзелът, състоящ се от 252 елемента, се продава в момента за 24,99 долара или 17,99 британски лири (около 20 евро) в Amazon. Той е поместен в категорията на игрите и е придружен от указание, че е подходящ за деца „над 8-годишна възраст”.

„За оцелелите от концлагерите и близките на жертвите това е истинско унижение”, пише до директора на Amazon Джеф Безос председателката на парламентарната група на Християнсоциалния съюз (ХСС) Герда Хаселфелд. ХСС е баварският коалиционен партньор на Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел. Писмото на депутатката е цитирано в сайта на сп. „Шпигел”.

„Мемориалът в Дахау е възпоменателно място, напомнящо страданията на безброй жертви. Какъв интерес може да има Amazon да продава такава игра!”, отбелязва Герда Хаселфелд, посочва БТА.

Лагерът в Дахау е един от 80-те концентрационни лагера, създадени от нацисткия режим след пожара в Райхстага през 1933 г. Над 200 000 души - политически опоненти, евреи, роми, хомосексуалисти, инвалиди или военнопленници - са били затворени в този лагер, а между 32 000 и 42 000 от тях са загинали там, според различни източници, преди освобождаването на концлагеристите от американските войски през април 1945 г.