Привличането между мъжа и жената зависи от хормоните
Привличането между мъжа и жената зависи от хормоните / netinfo

Мъжете смятат за по-привлекателни женските лица, които са по-широки, с по-високи скули, с по-голяма уста и с по-сочни устни, твърди пред италианското списание Airone Енцо Емануеле, лекар патолог и специалист по биопсихология. Той се позовава на неотдавнашни италиански изследвания в тази сфера.

„Симетрията е предпоставка за красота, но парадоксално - именно жените, смятани за изключително красиви, имат ниво на асиметрия, много по-високо от това на средно хубавите“, твърди Емануеле, цитиран от ProntoSofia

Според него привлекателността на даден мъж в очите на една жена пък зависи от това, в коя фаза от менструалния си цикъл тя се намира.

По време на овулацията си жените предпочитат мъже със симетрични характеристики на лицата. Извън този период жените отдават голямо значение на плътния и приятен тембър на гласа.

В случаите, когато изпитва силно привличане, жената регистрира много по-високо ниво на мъжкия хормон.

Обратното - при мъжа в тези случаи тестостеронът намалява. По този начин процесът на привличане, като че ли по някакъв начин скъсява хормоналните разлики между мъжа и жената.

Тези хормонални различия могат да окажат влияние и върху поведението, водейки до по-агресивно държание у жената, която изпитва привличане към даден мъж, обяснява Енцо Емануеле.

Според експертите привличането не е вечно, а има срок на „годност“. Или с други думи, онова, което ни се е струвало прекрасно в първия момент, няма да продължи да ни привлича вечно.

„Зоната на мозъка, засегната от привличането, бива атакувана от буря от допамин. Това е химическа съставка, която се произвежда в мозъка по време на еуфория или задоволство.

Тя намалява в рамките на две, три години. Колкото по-нов е стимулът, толкова по-голямо количество от нея се произвежда.

В момента, в който производството й приключи, силното привличане бива заместено от обич, привързаност , уважение, доверие или други чувства, характерни за отношението между мъжа и жената“, казва известният италиански психиатър Гулиелмо Кампионе.

Според него способността на човека да изпитва привличане може да изпита физически и хормонални промени, в резултат на което се превръща в по-малко физическа и в повече мозъчна.

Неспособността да се изпитва привличане пък може да е симптом за физическо или психическо заболяване, смятат италианските експерти.