Природозащитник изработва основи за щъркелови гнезда
Природозащитник изработва основи за щъркелови гнезда / netinfo

Георги Станев от Лом, известен в града като природозащитник и планинар, изработва по собствена технология от метал основи на щъркелови гнезда. С разрешението на "Електроразпределение" и на общината в Лом тези метални конструкции се поставят върху електрически стълбове в квартал "Боруна", който се намира до брега на Дунав. Върху конструкциите се поставят и клечки, от които щъркелите да доизградят своите нови гнезда. Това съобщиха от общинската администрация в Лом.

Станев е установил, че в Лом гнездят над 40 двойки щъркели. Заради разливането на Дунав на големи площи и наличието на много храна през миналата година птиците отгледали много малки. На отсрещния бряг на реката има много блата, в които щъркелите намират изобилие от храна. За ги улесни през тази година Станев е решил да направи нови гнезда за младото поколение, което ще дойде за пръв път да отгледа малки тук.

Георги Станев, който е бивш учител, е изработил 19 къщички за птици, които е монтирал в двора си. В тях отглеждат потомство синигери, косове, славеи, чинки и други птици.