Пол Макартни ще получи награда в памет на братя Гершуин
Пол Макартни ще получи награда в памет на братя Гершуин / снимка: БГНЕС

Библиотеката на Конгреса във Вашингтон ще връчи на бившия "Бийтълс" Пол Макартни наградата Гершуин за популярна песен, предаде АФП. Преди това с престижното отличие бяха удостоени певците Пол Саймън и Стиви Уондър.

Наградата се връчва в памет на творчеството на американските братя композитори Джордж и Ира Гершуин, отбелязва БГНЕС. Многобройни ръкописи на техни композиции се съхраняват в Библиотеката на Конгреса. Тази награда "се връчва на музикантите, чийто принос през целия им живот в областта на популярната песен се равнява на този на братята Гершуин", заяви директорът на Библиотеката на Конгреса Джеймс Билингтън в комюнике.

Пол Макартни, който според вестник "Вашингтон Пост" трябва да пристигне във Вашингтон през пролетта на 2010 г., за за получи официално наградата, заяви, че за него е огромна чест, тъй като той самият е "голям почитател на песните на Гершуин". 67-годишният британски музикант написал първата си песен на 14-годишна възраст. Той е съавтор на популярни песни на "Бийтълс", като "Please please me" и "Help!", които "промениха света на музиката", пише Библиотеката на Конгреса.