/ iStock/Getty Images
Лари Теслър, икона от зората на използването на компютри, е починал на 74-годишна възраст.

Той започва работа в Силициевата долина в началото на 60-те години, във време, когато компютрите са били недостъпни за огромната част от хората. Именно благодарение на нововъведенията му - които включваха командите "изрязване", "копиране" и "поставяне" ("cut", "copy" и "paste"), личният компютър стана лесен за учене и използване.

Xerox, където Теслър прекарва част от кариерата си, му отдаде почит.

Изобретателят на cut/copy & paste, find & replace, и други, беше бившият изследовател на Xerox Лари Теслър“, написаха в Туитър от компанията. "Работният ви ден е по-лесен благодарение на революционните му идеи."

В допълнение към създаването на концепцията за copy-paste, Teслър работи върху езика за програмиране Smalltalk - първият динамичен обектно-ориентиран софтуерен пакет по рода си, върху един от първите графични процесори Gypsy, както и върху първите персонални компютри Macintosh и Lisa и един от първите ръчни персонални компютри Newton. Също така сред неговите проекти е разработването на технологии за възпроизвеждане на дигитален звук, музика, видео, текст и QuickTime анимация.

Теслър е роден в Бронкс, Ню Йорк, през 1945 година. През 60-те години учи компютърни науки в Станфордския университет. По-късно той работи във водещи американски ИТ компании - изследователския център на Xerox, Apple (в продължение на 17 години, от 1980 до 1997 г.), Amazon и Yahoo!, както и в отделни стартъпи. От 2009 г. Teслър се превръща в независим консултант.